online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS uspostavio registre poticaja za malu privredu i poljoprivredu

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić i ministar privrede KS Adnan Delić saopćili su danas da je Kanton Sarajevo uspostavio registre poticaja za malu privredu i poljoprivredu s ciljem poboljšanja transparentnosti kao jednog od načina borbe protiv korupcije.

Objava registara, kako su rekli na konferenciji za novinare, uticat će na povećanje vidljivosti programa poticaja, te poboljšanja transparentnosti procesa dodjele ove vrste novčanih sredstava subjektima male privrede i poljoprivrednim proizvođačima sa područja KS. 

Prvi podaci koji se odnose na ova dva registra, kako je naveo Kafedžić, već su vidljivi na web stranici Ureda, a njihovu uspostvu pomogla je i Misija OSCE-a.

Radi se o poticajima koji se dodjeljuju svake godine, naveo je Delić, a ove godine su značajnija nego ranije i samo za poticaj maloj privredi biće dodjeljeno 8,49 miliona KM i za poticaj poljoprivredi 6,1 miliona KM.  

– Transparentnost je preventiva korupciji i zato smo prihvatili incijativu da ustanovimo ove registre kako bi stvorili infrakstrukturu koja je dostupna kompletnoj javnosti. Na ovaj način bit će unaprijeđeni i analitički procesi i imat ćemo dostupne podatke koji će nam dati bolju sliku gdje trebamo usmjeriti ova sredstva – dodao je Delić.      

U registrima će biti obuhvaćeni podaci iz 2020. i kada je riječ o maloj privredi i poljoprivredi i svaki naredni poziv za poticaj bit će unesen u registar. Trenutno je, kako je kazao Delić, uneseno 198 predmeta kada se radi o poticajima u poljoprivredi i 46 predmeta koji se odnose na poticaje u maloj privredi. 

– Cilj uspostavljanja registara jesu jačanje transparentnosti i nastavak pozitivnih trendova koji su se prije pandemije dešavali u samoj privredi na području KS, kao i vraćanje povjerenja u institucije – dodao je Delić.       

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia