online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Evo šta građani misle o kupovini nekretnina u KS

Dok je rješavanje stambenog pitanja za nekoga životna prekretnica, za druge je to investicija.

Obezbijediti stambeno pitanje u Kantonu Sarajevo, bez obzira na subvencije i olakšice, posljednjih godina postaje nemoguće. Iako određene analize pokazuju da je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do blagog pada cijena prognoze za naredni period nisu optimistične.

Cijene nekretnina rastu vrtoglavom brzinom i za mnoge je to luksuz koji sebi teško mogu priuštiti. Ogroman rast cijena uzrokovan je osim inflacije ponajviše velikom potražnjom, a to su potvrdili iz agencije za nekretnine.

Što se tiče cijena nekretnina trenutno su u stagnaciji nema pada cijena uopšte a možda čak i malo poskupljenje srazmjerne plati ponude ima jako malo a potražnje je dosta. Najskuplje i najveći porast je Novo Sarajevo napravilo ujedno s Novim Gradom, Novo Sarajevo je od 4-5 hiljda starogradnja a novogradnje su 5 ipo 6, Centar 5-6 hiljada a novogradnje 7-8 hiljada, kaže Tarik Musabegović, agent za nekretnine.

Mnogi građani teško da mogu razmišljati o kupovini stana, uprkos stalnom zaposlenju, jer ni to nije dovoljan uslov da se dođe do kredita, mišljenja su građani.

“Mislim da su previsoke da su nerealne i da se kolokvijalno izrazim prenapuhane. Zamislite mladog čovjeka, kako će on doći do svoje nekretnine a to mu je prvi uslov da bi uopšte ostao u našoj zemlji, ako mislimo na mlade ljude, ako želimo da nam ostanu u državi, mislim da je to jedan od prvih razloga koji se treba riješiti”.

“Teško, jedino dugoročni krediti pa onda dumaj i misli koliko godina”.

“Sa platom u Bosni i Hercegovini definitivno mislim da nije moguće ostvariti kupovinu nekretnine”.

Dijaspora je jedan od glavnih faktora rasta cijena, odnosno, činjenica da usljed inflacije većina investira u nekretnine u matičnoj državi.

Cijene nekretnina u Kantonu Sarajevo su u stagnaciji. Najskuplje lokacije Novo Sarajevo i Novi Grad , a najjeftinije Hrasnica i Hadžići.

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia