online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevogas i USAID – Saradnja na implementaciji pravila EU u gasnoj tehnici

Predstavnici KJKP Sarajevogas i USAID-a održali su danas sastanak s ciljem uspostavljanja saradnje na implementaciji standarda i pravila Europske unije u oblasti gasne tehnike. 

Delegacija USAID-a posjetila je Sarajevogas u okviru Projekta asistencije energetskom sektoru, koji je započeo s aktivnostima u septembru 2019. godine. S predstavnicima delegacije USAID-a razgovarano je o aktivnostima koje se provode na nivou BiH i Federacije BiH u cilju izrade regulatornog okvira za sektor gasa, kao i tehničkoj asistenciji kompanijama sektora prirodnog gasa Bosne i Hercegovine.

Primarni fokus stavljen je na pokretanje aktivnosti u postupku razdvajanja energetskih djelatnosti snabdijevanja i distribucije prirodnog gasa u preduzeću KJKP Sarajevogas, uz praćenje najboljih standarda i pravila Europske unije, a sve u cilju omogućavanja sigurnosti snabdijevanja energijom i većim ekonomskim prednostima uz istovremenu zaštitu kupaca i okoliša.

Postupak razdvajanja uloge distributera i snabdijevača gasom ima za cilj da se procedure usklade s trećim energetskim paketom – regulativa EU, koja definiše uloge distributera i snabdijevača prirodnim gasom na tržištu.

Sarajevogas i USAID su u fazi zajedničkog usaglašavanja „Okvirne mape puta za računovodstveno razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja kompanije KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo, koja će u narednom periodu biti fazno realizirana.

 – S obzirom da  Direktiva 2009/73/EC o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište prirodnog gasa, koja je pravno obavezujuća za BiH kao potpisnicu Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, propisuje da operatori distributivnog sistema prirodnog gasa moraju biti nezavisni o drugim djelatnostima koje nisu povezane sa distribucijom prirodnog gasa (tzv. razdvajanje djelatnosti), neophodno je izvršiti sve pripreme kako bi se olakšala implementacija zakona o gasu,  koji je trenutno u fazi izrade – rekao je v.d direktora Sarajevogasa Edis Baković, saopćeno je iz te kompanije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia