online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju

Kako je istakla ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, a koja prema odluci premijera KS vrši funkciju vršiteljice dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade, ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije Covid-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu.

Tako je predviđena mogućnost uvođenja dodatnog septembarskog ispitnog roka u akademskoj 2020/2021. godini, kao i prenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta neovisno o vrednovanju u narednu akademsku godinu.

„Vlada je ovim izmjenama, također, omogućila redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu“, istakla je ministrica Softić Kadenić.
 
U okviru predloženih izmjena, posebno je tretiran i član 118. ovog zakona u cilju otklanjanja zakonskih prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu i omogućavanja redovnog odvijanja nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.


 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia