SarajevoVijesti

Vlada KS utvrdila izmjene Zakona o državnoj službi u KS

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, nakon provedene javne rasprave.

Po riječima resorne ministrice Lejle Brčić, predloženim izmjenama će se u značajnoj mjeri poboljšati primjena zakona, jer je u periodu od njegovog donošenja primijećena zloupotreba odredbi o mogućnostima preuzimanja državnih službenika, saopćeno je iz Press službe KS.

– Norma je zloupotrebljena na način da su državni službenici iz pojedinih organa državne službe preuzimani dan nakon postavljenja. Odredbama izmjena i dopuna zakona predviđen je minimum perioda rada u trajanju od šest mjeseci, prije nego se izvrši preuzimanje državnog službenika. Također, u tekst Prijedloga zakona su uvrštena radna mjesta glavnog internog revizora i internog revizora u skladu sa zakonom o reviziji. Novina je i osiguranje pravnog okvira za ulaganje pravnih lijekova kandidatima u postupku prijema, odnosno žalbi na obavještenje Agencije za državnu službu FBiH o rezultatima javnog konkursa, što će osigurati veći stepen transparentnosti prijema u državnu službu – istakla je ministrica Brčić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.