online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS – Donesen Program mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koranavirusom.

Program je donesen na osnovu Zakona o ublaživanju negativnih ekonomskih posljedica i ušteda u Kantonu Sarajevo, a kojeg su prije sedam usvojili zastupnici Skupštine KS.

Po riječima ministra privrede KS Draška Jeličića, Program obuhvata više ekonomskih mjera koje su podijeljene na direktne, kreditne, te one koje se odnose na rasterećenje privrede, saopćeno je iz KS.

– Ovim današnjim setom mjera direktno pomažemo poslodavcima i njihovim zaposlenicima da u narednom periodu ostvare poticaje za isplatu dijela plate za april i maj 2020. godine – istakao je ministar.

Naveo je da je Vlada FBiH svojim “korona zakonom” omogućila svim subjektima, koji ispunjavaju određene uvjete, da dobiju poticajna sredstva za plaćanje doprinosa, dok je Kanton Sarajevo napravio set mjera kojima će se dati dio plaće onim poslodavcima koji su ispoštovali zadate uslove, odnosno da nisu otpuštali radnike.

– Na ovaj način će privrednici dobiti stimulaciju, jer smo svjesni činjenice da su tokom proglašenja stanja nesreće izgubili prihode – rekao je ministar Jeličić.

Kako je kazao, obavljeno je više konsultacija između Kantona Sarajevo, načelnika općina i gradonačelnika, da bi i oni uzeli učešće te participirali za firme koje se nalaze u njihovim općinama.

Nijedan subjekt koji nije izmirio porezne obaveze do 29. februara 2020. godine neće se moći prijaviti na javni poziv za isplatu dijela plate za mjesec april, a koji će, kako je najavio ministar, biti raspisan naredne sedmice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia