online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Na današnji dan prvi put se zavihorila bh. zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a

Tog 22. maja 1992. u skladu sa rezolucijom, donesenom dva dana prije, Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica svjetske organizacije. Istog dana, u UN su primljene i Hrvatska i Slovenija. Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Opredjeljenje građana da grade nezavisnu državu dobilo je satisfakciju priznanjem od Evropske zajednice i Sjedinjenih Američkih Država, a svoju konačnu potvrdu prijemom u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine. Delagaciju BiH na ovom historijskom događaju predstavljali su Haris Silajdžić ministar vanjskih poslova, Irfan Ajanović, Muhamed i Nedžib Šaćirebegović. Ajanović se prijeća kako je za prijem saznao dva dana ranije. Pred sami događaj obratio mu se predsjednik Franjo Tuđman, tražeći da prenese poruku prvom Predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

„Očekivali su da Bosna vrlo brzo padne a onda je on trebao alibi trebao legitimaciju da ga kao Alija Izetbegović pozove tako on meni sugerira pismom da oni sad sudjeluju u odbrani pa reko vi ste već dole“, kazao je Irfan Ajanović.

Bilo je to vrijeme kada je Vojska RS uz pomoć JNA već okupirala velike dijelove Istočne Bosne i Krajine , a u mnogim gradovima i selima počinjeni su masovni zločini.  Ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić za govornicom Ujedinjenih naroda tada je održao jedan od svojih najcitiranijih govora.

„Ljudska tragedija katastrofalnih razmjera prijeti da se desi u mojoj državi ako se odmah ne poduzmu hitne mjere da se spriječi teror .  S obzirom na težinu sukoba u mojoj državi, pozivam Vijeće sigurnosti da aktivira Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih naroda, pozivam zainteresovane strane da se okonča ovo besmisleno kršenje osnovnih ljudskih prava (Haris Silajdžić)

Bez obzira na  srdačan prijem naših delegata u UN vrijeme će pokazati da je Bosna i Hercegovina bila prepuštena sebi. Uslijedile su još tri godine agresije, i  genocid u Srebrenici.

„Ja sam tada osjetio da su oni uz Bosnu i Hercegovinu. Velika većina država bila je uz BIH kao i danas, ali se desilo Akaši i drugi koji su svoju dušu prodali za svoje lične interese i interese države koju zastupa“, istakao je Ajanović.

Za sve one koji vole ovu zemlju 22 maj nije običan dan, nego povijesni trenutak kada se zastava dinastije Kotromanića, zavihorila na Eat Riveru. Zato je ovaj datum, možda, važniji od onoga kada je napisana Povelja Kulina Bana, smatra Ajanović.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia