online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada Austrije donirala opremu za efikasniju borbu protiv korona virusa

Vlada Austrije donirala je Federalnoj upravi Civilne zaštite sanitetski materijal, dezinfekciona sredstva, jednokratne posteljine i druge potrepštine neophode u vrijeme pandemije. Donacija je vrijedna 30 hiljada eura.

BiH je od danas još spremnija da odgovori na pandemiju korona virusa, rečeno je tokom primopredaje donacije koja je uslijedila nakon što se ministarstvo sigurnosti naše zemlje obratilo za inizenmu pomoć.

 „Ovo nije prvi put da je Austrija u prilici da pomaže BiH. Tokom rata i nakon rata to je zemlja koja je imala ogromna finansijska izdvajanja za Bosni i Hercegovinu, i ovom prilikom, kada smo se kao Ministarstvo sigurnosti obratili za inozemnu pomoć, dobili smo reakciju kako to rade pravi prijatelji u najtežim trenucima“, kazao je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.  

U vremenu pandemije, kada se cijeli svijet svakodnevno suočava sa novim izazovima, potrebno je pokazati solidarnost, navela je ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartman.

„Pomoć koju uručujemo je izraz solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine. Takođe, želim da kažem da ovu pomoć stavljamo na raspolaganje u okviru mehanizma civilne zaštite EU. Unutar EU mi koordiniramo čitavu pomoć za BiH“, istakla je ambasadorica.

Zamjenik šefa Delegacije EU ističe da je ovo samo jedna od konkretnih pomoći Bosni i Hercegovini. Nakon samita zemalja članica EU upućena je poruka da će biti nastavljeno pružanje podrške i pomoćo zemljama zapadnog Balkana.

„Za BiH je pripremljen paket od preko 330 miliona eura, od toga je 80 miliona direktno za spašavanje ljudskih života i radnih mjesta i ta sredstva su operativna. Predviđa se i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći“, Khaldoun Sinno, zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da EU pruža mnogo više od finansijske pomoći za BiH, a to znači da su otvorene granice i omogućen protok roba, da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme. Sino je naglasio da se BiH se mora uhvatiti u koštac s izazovima u smislu koordinacije unutar zemlje.

Lejla Lipa, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia