online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

Rebalansom budžeta nisu smanjene plate budžetskim korisnicima u KS

Skupština KS usvojila je rebalans budzeta Kantona u iznosu od 1.114.597.584 KM. Pad prihoda u budžetu Kantona Sarajevo zbog pandemije Koronavirusa je oko 107 miliona maraka. Dobre vijesti su da usvojenim rebalansom budžeta nisu smanjene plate budžetskim korisnicima, te da su očuvana prava boračke kategorije i korisnika socijalne pomoći. Značajna sredstva su, očekivano, namijenjena Ministarstvu zdravstva.

Najveći pad prihoda u budžetu je zabilježen u prihodima od poreza na dobit i poreza na dohodak u iznosu od oko 70 miliona maraka, te u prihodima od indirektnih poreza od oko 23 miliona maraka. Ipak, rebalansom budžeta nisu smanjene plate budžetskim korisnicima.

 „Da li je u ovom rebalansu planirano smanjenje plata budžetskim korisnicima, zasada nije. Kako će se stvari odvijati, na nama je da u budućnosti, ukoliko bude bilo potrebe, ovaj rebalans možda i ponovimo“, kazao je Jasmin Helebić, ministar finansija KS.

Za Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je rebalansom budžeta planirano oko 22 miliona maraka.

 „4.746.621 KM budžetskih sredstava, 2.135.000  KM iz pomoći EU, a sredstva u iznosu od 15.152. 920 KM kreditnih sredstava“, istakao je Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS. 

Rebalansom budžeta su očuvana prava boračke kategorije i korisnika socijalne pomoći, koji će i u narednom periodu redovno primati svoje naknade. Za više od 3 miliona maraka je smanjeno finansiranje nauke, ali je zbog vanredne situacije još 5 miliona usmjereno Direkciji za robne rezerve. Usvojenim Korona zakonom preusmjerena su i značajna budžetska sredstva za pomoć sektoru saobraćaja.

„Od tih praktično u zbiru 17 miliona, 13 milona smo predvidjeli za GRAS, a 3 milona za subvencioniranje javnog prijevoza“, kazao je Helebić.       

U rebalansu budžeta Kantona za 2020. godinu je osigurano dodatnih 50 000 maraka za plate i naknade Ureda za borbu protiv korupcije, što će omogućiti i dodatno zapošljavanje, te ojačati rad Ureda. 

„Direktor nas je uvjerio da su zapošljavanja do kraja ove godine neophodna i mi smo na njegov amandman odreagovali pozitivno i osigurali tih 50 000 maraka tako da sada ukupno budžet Ureda za borbu protiv korupcije iznosi 355 000 KM“, rekao je Mario Nenadić, premijer KS

Televizija Sarajevo neće dobiti 100 000 maraka za novu opremu, jer prema mišljenju nadležnih to u ovom trenutku nije neophodno. Akumulirani deficit u budžetu Kantona Sarajevo je oko 33 miliona maraka. Uravnoteženje budžeta, Vlada KS planira postići smanjenjem rashoda i novcem MMF-a i EU.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia