online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Filandra: Jako je važno da su izbori raspisani

Centralna izborna komisija (CIK) jučer je raspisala izbore koji će biti održani 4. oktobra 2020. g. Zbog nedostatka sredstava pripremne aktivnosti za Izbore 2020. nisu realizovane, što je prouzrokovalo neusvajanje Uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se donosi na dan raspisivanja izbora.

Odluka o raspisivanju izbora 2020. g. je donesena jednoglasno, a kao i prethodnih godina, izbora u Mostaru neće biti. S tim u vezi pojedine odredbe iz rješenja suda BiH iz 2012. g. prestale su važiti, a tu je i izrečena presuda u predmetu Baralija protiv BiH.

„U predmetu Baralija protiv BiH u kojoj tužena država mora u roku od 6 mjeseci od dana kada je ova presuda postala konačna izmjeniti izborni zakon tako da bi omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Ukoliko parlamentarna skupština BiH to ne učini u ostavljenom roku Ustavni sud je ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prelazne mjere“, kazala je Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK-a BiH.

Da izbori dinamiziraju politički proces potvrdio je profesor sa političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra. Također tvrdi da što se tiče problema novca on će biti riješen.

 „Prije svega jako je važno da su izbori, lokalni izbori raspisani. Zato što su izbori zapravo i smisao političkog života i njegova centralna tačka kako za one što biraju tako i one što se nadaju da će biti izabrani“, Šaćir Filandra . Šaćir Filandra, politolog i profesor na Fakultetu političkih nauka.

„Ja ne sumnjam da će u konačnici nabaviti novac za održavanje izbora, mislim da je to malo i politička izjava. Što se tiče samih izbora, što više u ovim trenucima odgovara poziciji nego opoziciji. Razlog tome je što su oni u prednosti da se bolje pripreme za izbore u ovako vandrednim okolnostima u kojima je bilo dva mjeseca stopiranja rada. S druge strane nebi bilo pošteno ni prema glasačima ni demokratskom procesu da su izbori odgođeni“, rekao je Danijal Hadžović, novinar.

Neodržavanje izbora u Mostaru predstavlja nevjerovatan presedan, te pokazuje nefunkcionalnost dejtonskog sistema, smatra Hadžović.

Odnosi federalnih partnera Bošnjaka i Hrvata, pokazuju da u Mostaru nema promjena te se moglo pretpostaviti da izbora neće biti, kazao nam je Šaćir Filandra.

„Moje skromno mišljenje je da zapravo svima to odgovara, u ovom trenutku i takva situacija će se još duže vrijeme nastaviti“, dodao je on.

Profesor Filndra, ne očekuje puno od izbora, ali je važno da se održe zbog političkih aktera i njihovih očekivanja, jer se radi o velikom novcu i dobicima koje donosi pobjeda na izborima. Također naši sagovornici ističu uvođenje elektornskog glasanja, kako bi se smanjile manipulacije.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia