online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U operaciji EUFOR-a i FUCZ na Treskavici uklonjene mine

Uspješno su uklonjene i uništene protivpješadijske mine pronađene na planini Treskavica nedaleko od Sarajeva, na lokalitetu Ćabenske stijene.

Bila je to združena operacija EUFOR-a i Federalne uprave Civilne zaštite, saopćila je ta uprava.

Mine su prethodno uočili planinari na dijelu Ćabenske stijene, na lokalitetu Omladinske staze, na prostoru koji je ranije evidentiran kao sumnjiva površina. Nakon toga je četvoročlani tim Federalne uprave Civilne zaštite izvidio teren, locirao mine i uništio ih. U toku akcije, pridružili su se uposlenik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič. EUFOR je transportovao tim helikopterom do lokacije i angažirao drugi helikopter za slučaj medicinske evakuacije.

Ovom operacijom, saradnja Federalne uprave Civilne zaštite i EUFOR-a podignuta je na veći nivo u svim aspektima zadatka, kako letački tako i deminerski, pa je operacija izvršena veoma efikasno. Nijedan element sigurnosti nije narušen iako je izvedena na izuzetno teškom terenu i podrazumijevala utvrđivanje nepoznate minske zapreke i uništavanje mina.

Lokacija na kojoj su mine pronađene jedna je od najatraktivnijih staza na planini Treskavici, ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće, zbog čega je bilo neophodno što prije ukloniti ove mine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia