online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Nakon što je potvrđeno da se pojavio koronavirus u vrtiću “Mašnica”, postavlja se pitanje koliko su ove ustanove sigurne

Kako napominju u nadležnom ministarstvu mjesta panici nema, a uposleni u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva pridržavaju se svih propisanih epidemioloških mjera  Ipak za ove slučajeve ne treba isključiti i odgovornost roditelja koji su sada obavezni da prilikom odlaska u vrtiće potpišu izjavu da njihovo djete nema temperaturu ili neke druge simptome Covida 19.

U Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ napominju da se pridržavaju svih preporuka Federalnog kriznog štaba, prvenstveno  kada je riječ o radu s mališanima u manjim grupama. Ipak, teško je ispoštovati preporučenu fizičku distancu, pogotovo kada je riječ o manjem uzrastu.

„Budimo realni ne možemo u grupama ranog uzrasta ne  prihvatitit fizički kontakt jer mi moramo tu djecu nahraniti i zato  je zaštitna oprema maska medicinske sestre I odgajatelja veoma važna. Kao i učestala dezinfekcija prostora I igračaka“, kazala je Abida Kapetanović JU Djeca Sarajeva.

“Higijena u JU Djeca Sarajeva zaista oduvijek se vodilo računa o tome i oduvijek smo dezinfikovali sve prostorije, s tim da se sada radi dodatno u skladu sa procedurama koje su nam propisane za rad predškolskih ustanova”, rekao je Anis Krivić ministar obrazovanja KS.

Kako bi se bolje kontrolirala epidemiološka situacija, Ministarstvo zdravstva KS preporučilo je i da svaki roditelj potpiše izjavu da dijete po prijemu u vrtić nema kašalj,  povišenu temperaturu ili neki vid malaksalosti. I pored nekoliko slučajeva Covida, iz nadležnog ministarstva kažu da nema mjesta panici.

Virusolog Šukrija Zvizdić smatra da se niko ne bavi glavnim problemom, a to je veliki broj djece u vrtićima.

“U zatvorenom prostoru ne mogu imati broj djece koji smo imali do sada. To moramo biti svjesni. To je realnost.  Država ili neko mora uložiti sredstva mora se smanjiti broj djece”, istakao je Zvizdić.

Kako su nam potvrdili u JU Djeca Sarajeva, posljednjih dana primjetan je manji broj djece. Trećeg jula bit će obljavljeni rezultati upisa za 2020/2021. godinu. Ove godine, vrtiće u Sarajevu pohađat će 2.500 djece.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia