online slots game malaysia
KulturaVijesti

TVSA/Video: Promovisana nova knjiga Lamije Begagić „Bolji mi“

Trećeg dana petog Međunarodnog festivala književnosti “Bookstan” u prostoru kina Meeting Point promovisna je nova knjiga Lamije Begagić „Bolji mi“. Radi se o zbirci kratkih priča posvećenih našoj svakodnevici, ali i našim mikrosvjetovima.

Da se neke stvari ne moraju uraditi i da se za neke stvari može pronaći vrijeme kako bi radili na sebi, ali i na našim odnosima s drugima između ostalog teme su o kojima piše književnica Lamija Begagić koja se nakon izleta u poeziju, eksperimenta u romanu, ponovo vratila svojoj omiljenoj književnoj formi kratkih priča objedinivši ih „Bolji mi“. No da li bolji mi znači i bolji svijet.

„Mi smo se zezali ovih dana kako je u toku predizborna kampanja da zvuči onako progarmski slogan kao bolji mi za bolje Sarajevo. Jeste cijela poetika te knjige je u tom naslovu. To je naslov prve priče koja otvara zbirku, ali ta ideja boljeg svijeta i boljih nas u tom svijetu se provlači kroz svih 14 priča u zbirci“, kazala je Lamija Begagić, autorica knjige „Bolji mi“.

Priče, ističe urednica ovog izdanja Kristina Ljevak, nemaju težinu i gorčinu, što će itekako prijati čitaocima. Ujedno tu su i one kroz koje provejava autoricin prepoznatljiv aktivizam.

„Lamija svojim pisanjem upravo nastoji da nas negdje koriguje da nas vrati vrijednostima koje jesu suštinske, bavi se temama koje jesu zapostavljene u domaćoj književnosti to su teme istospolne ljubavi odnosno normalizacije istospolne ljubavi. Mi u njenim pričama srećemo junake junjakinje koji su u istospolnim vezama gdje se to nešto pretjerano ne problematizira već je predstavljeno na način kao i heteroseksulani parovi. To je jedan od niza segmenata ove knjige koje čini 14 kratkih priča. Lamija Begagić je od svojih početaka prepoznata kao vrhunska autorica kratkih priča i drago mi je da se nakon izvjesne pauze vratila onome što joj najviše leži“, kazala je Kristina Ljevak, urednica knjige „Bolji mi“.

Peto izdanje Međunarodnog festivala književnosti “Bookstan” biće okončano u subotu promocijama novih knjiga, književnim razgovorima, a specijalni program biće posvećen rano preminulom književniku i prijatelju Bookstan festivala Bekimu Sejranoviću.     

Leila Kurbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia