online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Nevladine organizacije odbacile ideju o samoopredjeljenju naroda

Povodom najava Milorada Dodika i Dragana Čovića o pokretanju ideje o razdruživanju naroda u BiH, okupile su se nevladine organizacije građanskog sektora i izrazile svoj jasan stav o ovoj ideji.

Predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH), Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost (SGV-PzR) i Krug 99 su oštro kritikovali pokretanje ovih ideja.

Zajednički stav nevladinih organizacija građanskog sektorana jeste odbacivanje bilo kakvog samoopredjeljenja naroda, te da predsjednik niti jedne od stranaka ne predstavlja bilo koji narod, već svoju stranku.

“Upozoravamo i tražimo od premijera i predsjednika susjednih država da i oni od takvih teza odustanu. Građani, predstavnici naroda i svi narodi u BiH nacionalnih manjina su oni koji čine BiH. Nigdje u Ustavu BiH, niti ni u jednom zakonu stoji da neko obnašajući funkciju u institucijama BiH predstavlja narode. Narodi se ne predstavljaju na takav način i takve zloupotrebe moraju prestati“ kazao je Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

“Odbacujemo sve destruktivne političke izjave čiji su ciljevi napuštanje ideje bosanskohercegovačke države i njezinog teritorijalnog, državno-pravnog i historijskog integriteta. HNV odbacuje bilo kakve priče o razduživanju, i kao što smo na Saboru Hrvata održanom u Sarajevu 1994. godine, u ratu, rekli NE Herceg-Bosni, tako i sada jasno poručuje Hrvati ostaju živjeti u BiH, ovo je naša domovina“, kazao je Mario Pejić, predsjednik HNV BiH.

Zlatar je također istakao da niti jedan predstavnik političke stranke ne predstavljaja narode. Kao takvi ne mogu predvoditi nikakvo samoopredjeljenje naroda. Također je ukazao na postojanje druge vizije BiH a koja podrazumjeva Bosnu u kojoj svi ljudi, bez obzira na vjersku i nacionalni pripadnost, vole svoju zemlju i žele da je grade na bazi jednakopravnosti na cijelom teritoriju.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia