SarajevoVijesti

TVSA/Video: Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, gradonačelnik i dogradonačelnici nisu izabrani

Sarajevo danas nije dobilo novog gradonačelnika. Nije izabran ni predsjedavajući Gradskog vijeće niti njegovi pomnoćnici. Sjednicu vijeća obilježilo je konfuzno glasanje, pauza, a nakon toga I nedostataka kvoruma, zbog čega je sjednica i prekinuta.

Novih dvadeset i osam gradskin vijećnika I vijećnica poližili su svečanu zakletvu. Nakon toga, glasalo se za ppredsjedavajućeg vijeća. Kandidati su bili Jasmin Ademović, kao prijedlog Četvorke, te Srđan Srdić, kao prijedlog vijećnika Vedrana Dodika. Komisija je nakon glasanja utvrdila da je Ademović dobio 10, Srdić 5, od potrebnih 15 glasova. Dva su listića bila nevažeća, a čak jedanaest je proglašeno „ sumnjivim“ te nisu uzeti u razmatranje. Uslijedila je pauta nakon koje je trebalo biti ponovljeno glasanje, no izostao je kvorum.

„Tad su vijećnici Seid Škaljić, Jasmin Skorupan, Vedran Dodik, Bajro Biber, Enisa Spahić I Drago Jurić napustili sjednicu. Mi smo pitali koji je razlog, predsjedavajući je rekao da ni on sam ne zna I budući da iz Starog Grada nije bio dovoljan kvorum, sjednica se morala prekinuti“, kazao je Toni Vukadin, vijećnik.  

Nihad Uk, tvrdi da postoje pritisci na pojedine vijećnike kako bi promijenili odluku u vezi sa glasanjem za predsjedavajućeg OV. Naime, ako bi Srđan Srdić bio izabran za predsjedavajućeg, automatski Bogić Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik jer ove dvije funkcije ne mogu obnašati predstavnici istog naroda.

„Počele su kupovine, konstantno se zovu vijećnici Četvorke, ovih 17-18 ruku koji su potpisali da će glasati za gospodina Bogićevića I ostala imenovana lica, konstantno se zovu tako da se na ovaj način ostavlja dovoljno vremena opoziciji koju predvodi SDA da kupi glasove kako bi gospodin Srdić bio predsjedavajući, a u konačnici Skaka gradonačelnik“, rekao je Nihad Uk, vijećnik.

Kada je riječ o samom glasanju, prema tvrdnji aktuelnog predjedavajućeg, i da su sporni listići uvaženi kao ispravni, novi predsjedavajući ne bi bio izabran.

„ Nijedan od kandidata nije imao potrebnu većinu. Kad bi se priznali glasovi gospodina Ademovića, on bi imao 14, kad bi se priznali glasovi gospodina Srdića on bi imao 11. Ono što sam se pribojavao i što sam rekao i jednim I drugim na međustranačkim pregovorima nemojte da pravimo cirkus. Nažalost cirkus je napravljen“, istakao je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

S obzirom na to da je na glasanju zabilježeno jedanaest tzv.sumnjivih listića, interesovalo nas je šta to znači u praksi i kakva je politička konotacija tih sumnjivih listića.

Sarajevo će sačekati sa izborom novog predsjedavajućeg i zamjenika kao i gradonačelnika i njegovih zamjenika. Do kada, zavisi od političke volje, očigledno ,poljuljane doskorašnje većine u gradskom vijeću.

Ajdin Čolić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.