online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: U obrazovnim ustanovama KS detaljno razrađen plan ukoliko se kod djece primjete simptomi koronavirusa

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo školama je prije samog početka školske godine dostavio Protokol za postupanje odgovornih osoba u slučaju pojave korona virusa. Prema ovom protokolu, detaljno su objašnjeni koraci ukoliko se kod učenika pojave simptomi korona virusa kako bi se pravoremenom reakcijom spriječila dalja zaraza.

„Svaka škola ima rezervisanu prostoriju da bi učenik kod kojeg su se pojavili simptomi da ode u tu prostoriju, sačeka roditelje.. Nakon toga se javi doktoru, a škola obavijesti nadležne, dežurnog epidemiologa. Dežurni epidemiolog potom sagleda  cjelokupnu sliku, vidi kolika je bila grupa, da li su se poštovale epidemiološke mjere, nakon čega donosi konačnu odluku da li će u izolaciju cijela grupa ili škola“, rekao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Slična praksa i ranije je primjenjivana kada bi se kod učenika pojavio neki zdravstveni problem.

„U ovom slučaju jedina razlika je da postoje odvojene prostorije kada postoje indicije da neki učenik ima simptome covid-a. Uputstva koje su dali iz ZZJ u potpunosti su jasni i mi po tom pitanju nemamo problema“, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Iako su roditelji bili zabrinuti zbog uvođenja kombinirane nastave i povratka djece u školske klupe, u saradnji sa strukom uspjeli su donijeti zajedničke smjernice. Prijedlog Vijeća roditelja Zavodu za javno zdravstvo jeste ponovno razmatranje odluke o obaveznom nošenju maski tokom predmetne nastave.

Vijeće apelira na roditelje da samo zdravu i djecu bez ikakvih simptoma šalju u školu, s obzirom na to da su, prema odluci Zavoda za javno zdravstvo, roditelji obavezni mjeriti tjelesnu temperaturu prije odlaska u školu.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia