online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Još nema zakonske osnove za smanjenje plaća u javnom sektoru, smatraju stručnjaci

Bez izmjena Zakona o radu, a kasnije i kolektivnih ugovora, nemoguće je provesti ideju o smanjenju plata u javnom sektoru. Zbog toga je Vlade Federacije krenula tim putem. Žele da i javni sektor ponese teret negativnih efekata panedemije koronavirusa. Sindikat tih radnika nema ništa protiv toga, ali žele da do izmjena dođe redovnom procedurom.

Brojne mjere, na svim nivoima, pogotovo na federalnom te desetine miliona maraka pomoći, subvencija i slično, pokazuju koliko je pandemijom pogođen privatni sektor. A gubitak radnih mjesta najilustrativnije govori da su zaposleni u ovom sektoru podnijeli najveći teret krize. Da li budžetski deficiti mogu biti sanirani smanjenjem plata u javnom sektoru?

„Potreban je dobrovoljni faktor iz javnog sektora da bi se odrekli dijela potraživanja u korist pogođenih kategorija, Ili da se postojeća zakonska rješenja izmjene ili donesu nova. Da li je to u vidu Korona zakon 2 ili nešto tako slično, gdje bi se naložilo da se određeni dio plate iz tog javnog sektora, odnosno taj ko prima platu iz tog javnog sektora, preusmjeri na neki privatni sektor ili na najpogođenije kategorije“, rekao je Senad Pizović, advokat.

Predstavnici Vlade Federacije kažu da je bilo razmišljanja da se ide do 20 posto smanjenja plata u javnom sektoru ovog entiteta, što bi obuhvatilo i kantone te određene opštine. Ovim izmjenama, konkretno, predviđeno je obavezno usklađivanje kolektivnih ugovora sa Zakonom, što daje mogućnost ulaska u aktivnosti oko umanjenja prihoda. Ukoliko ne bi došlo do dogovora o usklađivanju kolektivnih ugovora, onda bi oni, po sili zakona, prestali važiti. To bi, opet, značili da ne bi bilo opasnosti od tužbi radnika. Zagovornici ovih izmjena kritikuju sindikaliste:

„Oni su pod lažnim idejama zaštite radnika u sektoru rušili taj zakon, samo zbog toga da taj član koji na neki način dovodi u pitanje njihove kolektivne ugovore, i stvara preduvjete za smanjenja izdvajanja za javnu upravu, obarali, ne bi li zadržali privilegije i ne bi li došli u situaciju da uvijek kada je u pitanju stanje nesreće, pandemija itd., javni sektor ne snosi nikakav teret, nego samo radnici u privatnom sektoru“, rekao je Zlatko Hurtić, savjetnik u Vladi FBiH.

Ekonomisti smatraju da je smanjenje plaća, generalno, loš potez.

„Znajući strukturu državnih službenika, odnosno u javnom sektoru, koji nemaju dovoljno razumijevanja za aktuelnu situaciju, mislim da bi to izazvalo kontraefekte. Mogu se naći drugi izvori sredstava – da se plate ne smanjuju. Znamo koliko novca odlazi nelegalno ili se ne prikupi na legalan način. Kada bi se ti kanali spriječili, bilo bi više novca. Socijalnu pravdu na taj način izgrađivati, jednostavno, bez razumijevanja onih kojima se smanjuju plate, nije pametan čin“, rekao je Željko Šain, ekonomski stručnjak.

Postoje i različita viđenja statusa predloženih izmjena Zakona. Vlada tvrdi da su izmjene i dopune Zakona o radu usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, dok sindikalisti kažu da su iz hitne, vraćane u redovnu proceduru, i da je sve sada u javnoj raspravi.     

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia