online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Studentima odobren dodatni ispitni rok

Studenti će imati pravo da prijave jedan ispit, a održavanje tog ispitnog roka će pomjeriti akademski kalendar za sljedeću godinu. Pandemija korona virusa je utjecala na mnoge aspekte akademskog života studenata pa shodno tome, Studenski parlament ima i nekoliko zahtjeva za koje očekuju da će se isputniti do početka iduće godine.

Do sada neisprobana online nastava unijela je probleme kako za profesore tako i za studente. Zahtjevi budućih akademskih građana urodili su plodom s obzirom na to da je Senat Univerziteta prošle sedmice odobrio dodatni rok za ispite.

„Naša je inicijativa i odluka je sasvim opravdana s obzirom na režim nastave koji je bio u prošlom semestru, na kvalitet nastave koji je bio na početku s obzirom na adaptaciju i improvizaciju profesora i ovo je neka vrsta kompenzacije studentima“, rekao je Hamza Vahid El-Din, predsjednik SPUS-a.

Dodatni rok traje od 1. do 10. oktobra, a to je rezultat saradnje Senata i studenata.

„Mi od početka, kad govorimo o realizaciji nastave i ispita tokom pandemije mi sarađujemo. Ovo je bio jedan od zahtjeva studenata koji nije bio čak ni direktno upućen Univerzitetu u Sarajevu nego ministarstvu resornom, pa koliko vidim i Skupštini“, istakla je prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja

Način izvođenja ovog ispitnog roka neće se razlikovati od normalnog septembarskog roka. Kao i do sad, neki će biti organizovani online, a neki u učionici. Početak nove akademske godine bit će pomjeren za 12. oktobar, a ova promjena će utjecati i na rokove za upis studenata.

„Biće izvršeno i pomjeranje upisa semestara i godina na prvom i drugom ciklusu studija kao i rok za upis u prvu godinu ciklusa studija. To je normalna odluka s obzirom na odluku Senata da se za dvije sedmice pomjeri početak akademske godine“, rekao je El-Din.

Predsjednik SPUS-a naglašava da ovo nije jedini zahtjev studenata. Ukidanje uvjetnih predmeta, povećanje prenosivih ECTS-bodova u narednu godinu s 12 na 15 i vraćanje Studentskog doma Bjelave u njegovu namjenu samo su neki od zahtjeva.

Kada je riječ o presjeku prolaznosti studenata, online nastava i ispiti nisu doveli do većeg odstupanja u poređenju s prethodnim akademskim godinama, naglasila je prorektorica.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia