online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Turistička zajednica KS izdvojila je sredstava u iznosu od milion KM za pomoć sektoru turizma, isplata do kraja sedmice

Isplata sredstava će se realizirati do kraja sedmice, a kriterij raspodjele sredstava za hotelijere je visina uplaćene boravišne takse u 2019. godini, a za agencije visina uplata prema hotelijerima u 2019.godini. Novac je određen uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

Izdvojeni novac je od povrata boravišne takse koju uplaćuju hotelijeri Turističkoj agenciji. Zbog pandemije, ta sredstva nisu utrošena u promociju na svjetskim sajmovima, a hotelijerima je pripao najveći dio.

„Tri grupacije, a to je hotelijerima, putnim agencijama i turističkim vodičima u omjeru 800 hiljada, 150 putnim agencijama i 50 hiljada za vodiče, to je novac koji su na kraju krajeva punili hotelijeri kroz boravišnu taksu“, rekao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Turizam u svijetu je doživio ogromne gubitke, a ista je situacija u Bosni i Hercegovini. Otvaranje granica za državljane EU uz obavezne PCR-testove ne garantira velik porast turista, a naši državljani nisu dovoljni da u potpunosti nadoknade gubitke.

„Mi trebamo turiste da dolaze, i naše državljane da dolaze, svi ste vi svjedok koliko nam ekonomija pati, koliko turizam pati, koliko su dućani prazni, ulice prazne, izletišta prazna“, rekla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Inicijativa o pomoći turističkoj branši do sada je pokrenuta samo u Kantonu Sarajevo, ali, prema riječima Hadžića, trećina stanovništva naše države je direktno ili indirektno pogođeno gubicima turističkog sektora i daljnja pomoć ne smije izostati. Ipak, izdvojena sredstva će poslužiti.

„Mislim da su sredstva jako bitna, mogu se pokriti troškovi za plate, režijske. Mi svakog mjeseca imamo jako velike režijske troškove, kao i  turisticke agencije za opstanak, fiskalni parafiskalni nameti, sve se plaća a nikakvog priliva nemamo, niko ovu situaciju nije dočekao spreman“, rekao je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH.

I ministar privrede KS Draško Jeličić istakao je da sporost administracije na federalnom nivou dovodi do toga da planirana sredstva MMF-a još nisu dostavljena Kantonu. Udruženje hotelijera BiH još jednom apelira da se javni sektor solidarizira s turističkim jer mnogi hoteli mogu zatvoriti svoja vrata ukoliko izostane veći angažman nadležnih institucija.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia