online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Općina Novo Sarajevo aktivno radi na mjerama pomoći kako bi bile ublažene posljedice izazvane pandemijom

Svi javni pozivi su završeni. Općina Novo Sarajevo posebnu pažnju posvećuje ublažavanju problema zbog gubitka radnih mjesta, odnosno povećanju zapošljavanja.

„Očekuje se potpisivanje ugovora sa 19 aplikanata koji ispunjavaju uslove po javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstava naime troškova registracije samostalne djelatnosti i biznisa. Općina će refundirati troškove početnog kapitala te dio sredstava naime bruto plaća i doprinosa na period od godinu dana. Sufinansiranje zapošljavanja kroz program „Posao za sve“. Kroz ovaj program planirano je da se uposli 38 osoba. Općina će poslodavcima kroz period od godinu refundirati dio sredstava naime bruto plata i doprinosa“, rekao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Općina će subvencionirati i troškove obrade kredita i kamatne stope privatnim preduzećima i poduzetnicima za iznose kredita do 100.000 maraka. Biće pomognuti i poslodavci koji tokom stanja prirodne nesreće nisu otpuštali radnike. Zatim, tu je pomoć pojedincima za nabavku plastenika.

„Jednokratna pomoć za demobilisane borce. Uslove javnog poziva ispunjava ukupno 106 aplikanata, demobilisanih boraca, koji nisu ostvarili drugi borački status, a koji su na dan 18. 03. 2020. Bili prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo. Javni poziv također završen, u toku završne aktivnosti na pripremi ugovora i u narednih 6 – 7 dana očekujemo potpisivanje i ovih ugovor i isplatu sredstava ovoj kategoriji boraca“, rekao je Koldžo.

Tu je i set mjera koje se provode putem službenih evidencija. Ističu pomoć za 72 osobe koje su zbog sporazumnog raskida radnog odnosa tokom pandemije ostali bez nadoknada s biroa za zapošljavanje. Već se krenulo sa isplatom jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka za ukupno 1.182 djece. Tu je i prethodno dodijeljena jednokratna pomoć penzionerima s područja opštine koji primaju minimalnu penziju, kao i dodjela sredstava preduzeću „ONSA“. Direktno je pomognuto javnim kuhinjama, Udruženju Pomozi.ba i ratnim vojnim invalidima.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia