online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Da li je studija o ventilacionim koridorima u KS provodiva

Kanton Sarajevo je pred još jednim velikim izazovom- kako realizirati Odluku o provođenju studije o ventilacionim koridorima, s obzirom na postojeće regulacione i urbanističke planove. Problem hotela Pošta, samo je početak. Da li će zdravlje građana biti važnije od interesa investitora ili ćemo se svake godine sve više gušiti u vlastitom smogu?

Veliko zagađenje i nemogućnost ventilacije sarajevske kotline, problem je koji guši građane već decenijama. Jedan od ključnih elemenata Strategije razvoja Kantona i Zeleneg akcionog plana bila je izrada Studije o urbanim ventilacionim koridorima. Izradio je stručni tim visokosofisticiranom metodom i simulacijom.

Prošli mjesec Vlada je donijela i odluku o provođenju ove studije, koja bi trebalo da bude obvezujuća za sve daljnje gradnje. Na trasi koridora trenutno je 75 regulacionih i urbanističkih planova koji će morati biti revidirani.

“Ono što smo utvrdili ovom studijom da visoki objekti vrlo često nepovoljno utiču, smanjuju protočnost duž koridora i na taj način smanjuju mogućnost svježeg zraka koji pristiže u Sarajevo”, rekao je Muhamed Hadžiabdić, vođa stručnog tima za izradu studije.

“Mi sad u ovih  30 dana obavezni  da napravimo analizu koji se planovi moraju prilagoditi preporukama datim kroz studiju. Tih 75 planova ne znači da će se svi morati prilagoditi, određeni su već usaglašeni”, rekao je Damir Lukić, pomoćnik direktora Zavoda za planiranje KS.

Analizom koju je uradio Zavod, utvrđeno je da na ventilacionim koridorima već postoji približno 270 objekata, većinom građenih prije agresije, koji prelaze zadate parametre i sprečavaju ventiliranje grada. Jedan od objekata koji je napravio najveći problem Sarajevo City Centar, kaže Hadžiabdić.

“Bitno je da razumijemo ako se ovi koridori naruše te emisije bi se počele pojavljivati, ne samo u zimskim mjesecima nego i tokom godine. Mi bi povećali broj dana u godini kada imamo ekstremnu emisiju, a sa stanoviša zdravlja vrlo je važno koliko ta epizoda traje”, istakao je Hadžiabdić.

Ova odluka zaustavit će brojne planirane projekte i investicije. Neki će morati pretrpjeti značajne izmjene. Primjer hotela Pošta tek je početak.

“To je sad nama na analizi. Da analiziramo te objekte, kako bismo opštinama dali upute da mogu pokrenuti odluke o postupanju. Ne znam na šta će to izaći ali na nama je da to sad provedemo”, rekao je Lukić..

Kapidžić je kazao kako se u toj odluci zabranjuje izdavanje građevinskih dozvola narednih šest mjeseci za planove koje treba revidirati.

Ono što je za sada izvjesno je da je ovo tek početak priče u čijoj će realizaciji najviše posla imati – advokati!

Selma Tahirović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia