online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Studenti će pravo na nastavu tražiti na ulicama

Studenti Stomatološkog fakulteta UNSA ponovo izlaze na proteste.

Razlog je najava iz Medicinskog fakulteta da za njih neće biti organizovana nastava u novoj akademskoj godini, jer Medicinski i Stomatološki drugu godinu fakultet zaredom nemaju potpisan ugovor o saradnji. Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović kaže kako su, stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju, fakulteti prestali biti pravne jedinice – zbog čega ne mogu zaključivati ugovore. Iz Rektorata traže da se u rješavanje problema uključi Ministarstvo za obrazovanje, iz kojeg se danas nisu oglašavali.

U pismu koje potpisuje dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga, između ostalog piše da kadrovi ovog fakulteta edukuju 900 studenata drugih fakulteta zdravstvene grupacije. Nastavno osoblje Medicinskog fakulteta izvodi 30 posto ukupne nastave za studente Stomatološkog fakulteta. Zbog toga iz Medicinskog fakulteta traže dodatna sredstva za materijalne troškove.

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović, na kojeg je pismo naslovljeno, kaže da bi zaključivanje ugovora s Medicinskim fakultetom bili protivno Zakonu o visokom obrazovanju.

-Medicinski fakultet već dvije godine zaredom provodi anarhiju i diskriminiše studente drugih fakulteta, kaže rektor Rifat Škrijelj.

Iako Studenti Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija redovno plaćaju školarinu, pokušava im se uskratiti nastava na Medicinskom fakultetu i kretanje na KCUS-u.

Rektor Škrijelj kaže da predstavnici Medicinskog fakulteta opstruiraju integraciju Univerziteta u Sarajevu, a Vlada, Skupština i Tužilaštvo KS ne poduzimaju ništa po tom pitanju.
Iz Vlade Kantona Sarajevo danas se nisu oglašavali. Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić nije odgovarao na naše poruke i pozive. Studenti će pravdu ponovo tražiti na ulicama. Rektor Škrijelj kaže da je podnio prijave protiv određenih tužilaca i osoba u Opštinskom sudu, odnosno Uredu disciplinskog tužioca zbog nezakonitog postupanja.

Pogledajte kompletnu priču Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia