online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Šta nam u budućnosti donose dvije strategije testiranja na Covid 19

Podaci iz proteklog perioda  govore da je svakodnevno  više od 200 građana BIH  zaraženo korona virusom. Ipak ove brojke   se ne mogu se izuzeti iz analize koliko se građana testira. Ako uporedimo broj testiranih u dva bh entiteta jasno je da postoje dvije odvojene strategije rješavanja ovog zdravstvenog problema.  Šta nam to donosi u budućnosti, i da li imamo stvarnu sliku broja oboljelih pitali smo struku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u prosjeku dnevno bude testirano 1.000 uzoraka na prisustvo korona-virusa. U Ministarstvu zdravstva  tvrde da testova za sada ima dovoljno i ističu da je do sada testirano 150.000 uzoraka.

Brojke o zaraženima u Bosni i Hercegovini u odnosu na broj stanovnika nisu male i kreću se uglavnom nešto više od 250 novoinficiranih. Zvanični podaci govore  da je daleko bolja epidemiološka situacija u entitetu RS nego u Federaciji.  Ipak treba imati u vidu da se u Federaciji na dnevnoj bazi analizira čak 10 puta više testova,  a da je prosjek zaraženih u odnosu na testirane u oba entiteta isti.

A kretanje epidemije niko ne može predvidjeti. Zbog  različite  strategije, upitno je imamo li stvarnu sliku broja zaraženih. Ipak, epidemiolog Zvizdić ističe i da metodologija testiranja nije pouzdana.

Masovno testiranje kod zaraznih bolesti ne doprinosi smanjenju broja inficiranih zato što vi možete biti danas testirani I dobiti negativan rezultat, otići ako takvi ohrabreni u jednu određenu sredinu i inficirati se. Time niste dobili ništa“, naglašava Šukrija Zvizdić.

U slučaju susjedne Hrvatske na djelu se pokazalo da politika može kreirati epidemiološku sliku. Naime, u toku ljetne sezone u ovoj državi je testirano 15 puta manje nego je to slučaj danas. Nepostojanje nadležnog ministarstva na nivou države, te naša entitetska podijeljenost –  mogli bi predstavljati problem da držimo pod nadzorom situaciju koja najesen može izmaći kontroli, slažu se naši sagovornici.

Pogledajte kompletnu priču Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia