online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Korona i druge bolesti, kako se liječiti

Za vrijeme tzv. lockdowna u KS sve zdravstvene ustanove imale su poseban režim rada orijentisan isključivo u skladu s pandemijom, odnosno prevencijom koronavirusa. Primarni su bili samo hitni slučajevi, a specijalistički pregledi odgođeni. Takav sistem za posljedicu ima da su sada ustanove primarne i sekundarne zdravstve zaštite prilično prebukirane u posljednja dva mjeseca.

Kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, iz JU Dom zdravlja ističu da paralaleno s pruženjem usluga u COVID-ambulantama, građanima pružaju i sve ostale usluge čiji je broj povećan u posljednje vrijeme. Za vrijeme restrikcija, Zavod za zaštitu žena i materinstva pružao je usluge isključivo trudnicama i porodiljama. Taj broj prilično je veći ove godine u periodu mart-avgust nego u protekloj godini iz razloga, jer su Opća bolnica i GAK KCUS-a reorganizovale svoj rad u skladu s pandemijom.

Nakon popuštanja mjera, u Zavodu su počeli i s redovnim uslugama kao što su mamografija, papa testovi i slično. Ovih pregleda nešto je manje u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na popuštanje mjera, ali i činjenicu da korona-virus neće tako brzo nestati građani su počeli češće odlaziti specijalistima – pa je tako i sve veći pritisak na Opću bolnicu u posljednje vrijeme. Doktori iz ove zdravstvene ustanove ističu da su gužve svakodnevne, ali da niti jedan pacijent neće biti vraćen kući. Dodaju i to da ljekari zbog toga često rade i na svoje slobodne dane. Bez obzira na gužve, ljekari i dalje pozivaju građane da redovno obavljaju preglede te vrše preventivne kontrole kako bi na vrijeme dobili adekvatnu terapiju i držali zdravlje pod kontrolom. Cilj je, kažu, spriječiti „epidemiju“ drugih bolesti poput karcinoma.

Pogledajte Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia