online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Osiguran novac za nesmetan rad osam sigurnih kuća

Potpisan je ugovor između USAID-a, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i agencijom za ravnopravnost polova u BiH na početku realizacije projekata čiji je cilj osigurati sredstava za nesmetan rad osam sigurnih kuća. One su prve u pružanju pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja. Projekat je vrijedan 160 hiljada maraka.

Prema podacima USAID-a, u Bosni I Hercegovini je od početka pandemije povećana stopa nasilja u porodici za 50 posto, dok je broj poziva na SOS-telefon povećan za čak 70 posto. Podaci su alarmantni, kažu u ovoj organizaciji te navode da je obaveza pomoći im kako bi žrtve, koje spas prvo od njih traže, dobile potrebnu pomoć.

Iz tog razloga USAID je ne samo preusmjerio, nego je i povećao sredstva za pomoć žrtvama direktno preko agencije za rodnu ravnopravnost spolova BiH. USAID će izdvjiti dodatnih 175 hiljada maraka za ovaj projekat, rekla je Nancy J. Eslick, direktorica USAID-a u BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i direktorica USAID-a u BiH potpisali su Memorandum o dodjeli grant-sredstava nevladinim organizacijama koje posjeduju sigurne kuće, vrijedan 160.000 maraka.

“Sigurne kuće u uslovima pandemije ne mogu primati nove korisnice  u Koliko nisu obeuzbijedili i ispoštovale sve neophodne higijensko epodemioploške uslove kao što su izolatorijum, sredstva za dezinfekciju i zaštitna oprema”, kazao je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Svaki vid pomoći je dobro došao sigurnim kućama, uzme li se u obzir da je početkom godine postojala mogućnost da se veliki broj njih zatvori zbog sve manjeg priliva novca. Zatvaranjem sigurnih kuća bila bi dovedena u pitanje realizacija Istanbulske konvencije, koju je naša zemlja ratificirala 2013. godine.

“Današnja sredstva i današnji susret i podrška, prisustvo ministra i agencije za ravnopravnost polova nam daju nadu da konačno žrtve nasilja, njihova zaštita i rehabilitacija koju dobijaju u sigurnim kućama će konačno postati problem koji će se ticati čitave Bi Hi samim tim će nas prepoznati kao ravnopravne partnere jer mio to i jesmo”, rekla je Jasmina Mujezinović, Fondacija lokalne demokratije.

Cilj je, kažu iz USAID- a, ovim grantom pomoći nevladinim organizacijama da budu efikasnije u pružanju pomoći i sigurnosti ženama i djeci žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Lejla Lipa, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia