online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

TVSA: Rebalansom budžeta KS osigurano je milijardu, 135 miliona i 335 hiljada maraka, predviđena značajna pomoć za oporavak privrede

Prijedlog rebalansa je upućen u skupštinsku proceduru, te se očekuje da bude razmatran na sjednici 28. jula. Predviđena je značajna finansijska pomoć za oporavak privrede Kantona Sarajevo.

Promjenama u budžetu Vlada je osigurala 37 miliona maraka za pomoć privredi Kantona Sarajevo. Novac će biti usmjeren za isplate dijela plata uposlenicima firmi koje su pogođene pandemijom korona-virusa. Rebalans je prilagođen trenutnoj situaciji te privrednici neće morati čekati uplatu novca MMF-a u kantonalni budžet.

„Njegova najveća karakteristika je upravo u tome što obezbjeđuje funkcionalnost koju do sada nismo imali u pogledu implementacije sredstava MMF-a. Mi smo očekivali uplatu tih sredstava kao i svi ostali kantoni u Federaciji i ova aktivnost administriranja tih sredstava se produžila pa je Kanton Sarajevo odlučio da preuzme proaktivnu ulogu na način da podršku privredi isplaćuje iz budžeta, a da sredstva MMF-a planira kao priliv u budžet“, rekao je Jasmin Helebić, ministar finansija KS.

„Mislim da je to dobar potez i da u ovom momentu, jedino na taj način možemo pomoći određenom broju privrednih subjekata da bi prevazišli trenutne poteškoće. Definitivno je i ovo dokaz da zbog administrativnih prepreka, mi dolazimo u poziciju da privredni subjekti ne mogu ostvariti ono što im je neophodno u iznimno teškim vremenima“, kazao je Sefudin Čengić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca KS.

Ministarstvo privrede KS prethodno je raspisalo javni poziv za pomoć privrednim subjektima u isplati dijela plata za mart, april i maj te će uskoro biti objavljen spisak firmi koje će dobiti novac. Ekonomski stručnjaci smatraju da pomoć treba biti raspodijeljena selektivno.   

„Ja generalno zagovaram koncept da se mora iskazati potreban stepen selektivnosti jer nisu sve firme i sve industrije podjednako pogođene koronom. Tu bi, kad je Kanton Sarajevo u pitanju, industrije koje moraju imati potporu i turizam, ugostiteljstvo i mali zanati. Ne treba dozvoliti da ta pomoć od 37 miliona ide linearno“, rekao je prof.dr. Aziz Šunje, ekonomski stručnjak.

Novac će biti usmjeren za isplate dijela plata 35.000 uposlenika u 6.300 privrednih subjekata u Kantonu. Ostatak novca biće usmjeren za pomoć privredi prema Programu kratkoročnih i srednjoročnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu KS izazvanih pandemijom.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia