online slots game malaysia
Zanimljivosti

TVSA donosi: Šta je poželjno koristiti u prehrani najmlađih?

Prehrana kod djece veliki je izazov za roditelje jer predstavlja preduslov za zdravlje djeteta. Šta je poželjno koristiti u prehrani najmlađih i o upotrebi prirodnih dodataka prehrani, govorile su u Sarajevskom jutru Berina Stambol, generalna direktorica kompanije “International Health” i dr. Aleksandra Vladičić, spec. pedijatrica.

Nije važan kvantitet, nego kvalitet namirnica koje dajemo djeci. Ponekad imamo dijete koje nam naizgled izgleda mršavo, pa pomislimo da nije zdravo, međutim možda se to dijete hrani kvalitetnije i unosi pravilne namirnice, dok s druge strane sve češće su situacije kada imamo pretilnu djecu i smatramo da imaju višak kilograma zbog unosa pogrešnih namirnica u organizam” – objasnila je Stambol.

  • Kako bi trebao izgledati zdrav dječiji obrok?

Doktorica Vladičić ističe: “Naučna istraživanja dokazala su da pravilna ishrana kod djece u najranijem djetinjstvu predstavlja ulaganje i temelj u njihov pravilan rast i razvoj i kasnije zdravlje u odraslom dobu. Nedovoljan unos proteina, željeza, cinka, selena može dovesti do zastoja u rastu, lošijeg mentalnog razvoja djece ili slabijeg kognitivnog razvoja, a nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa“.

Objašnjava da su danas djeci dostupna nezdrava hrana, bogata životinjskim mastima, puna šećera i aditiva, koju djeca zbog njenog ukusa prihvataju i vole – “Međutim, ishrana bazirana na takvoj hrani predstavlja temelj za nastanak bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti dijabetesa i druge bolesti“.

Doktorica navodi da postoje zasićene, nezasićene i polinezasićene masti, koje su posebno važne za razvoj centralnog nervnog sistema – “Zavisno od uzrasta zavisi i količina potrebnih masti. 30% masti treba biti zastupljeno u jednom jelovniku kod djece, a što se tiče ugljikohidrata, oni iz izvora korjenastog povrća trebaju predstavljati 55% u ishrani. Proteini predstavljaju gradivo i potrebni su za izgradnju organizma za rast i razvoj. Svaki dan dijete treba da pojede jedan cijeli plod voćke“.

  • Šta ako djeca imaju otpor prema pojedinim zdravim namirnicama?

“Vrlo važan je start ili način uvođenja namirnica. Nikada se ne uvode prvo sokovi i voće, nego slane namirnice, odnosno žitarice, da bi se dijete prvo naviklo na taj okus” – navodi Vladičić, a zatim je važno i stvaranje prijatnog okruženja u toku obroka, odnosno savjetuje da dijete treba uzimati obrok kada i ostali članovi porodice.

Naglašava da ako je dijete zdravo, ono neće biti gladno, te da samo bolesna djeca odbijaju hranu.

  • Prirodni dodatak prehrani (GE kids)

Sam proizvod GE kids je prirodni dodatak prehrani za jačanje imuniteta djece iznad treće godine starosti, nastao zbog ovih razloga o kojima danas govorimo. Kada slušamo sva ova pravila zdrave prehrane vrlo često se nađemo u situaciji da roditelji predstavljaju mađioničare i da pokušavaju na sve načine te zdrave namirnice da unesu u prehranu svoje djece. Jedno od osnovnih pravila je da su roditelji uzor djeci. Ne možemo mi konzumirati fast food, a od djeteta očekivati da jede brokulu i karfiol” – kazala je Stambol.

Kada govorimo o imunitetu, volim reći da je to jedna vojska ili prva linija odbrane dječijeg organizma sa svim onim što ga svakodnevno napada. Što je manji broj vojnika u toj vojsci, odnosno što je slabiji imunitet, veća je mogućnost da će određeni virus probiti do njegovog organizma”.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia