online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ćuprija za TVSA: Nismo se stidili nazvati skup pravim imenom, 9. januar je put u genocid

Arhiv Federacije BiH danas organizira naučni skup u Narodnom pozorištu Sarajevo o temi “9. januar – put u genocid”, čiji je cilj dati doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bh. prošlosti i prezentirati javnosti posljedice koje je proizveo 9. januar.

Hajrudin Ćuprija, v.d. direktora Arhiva Federacije BiH i organizator ovoga skupa, gostovao je, stoga, u Sarajevskom jutru.

O obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, Ćuprija je rekao: “Naš stav, odnosno odgovor je organizacija naučnog skupa i izložbe. Taj dan se govori o nekim tamo folklorima i paradama i kaže se da se obilježava neustavni dan. Međutim, ono što je on prouzrokovao i šta se sve dešavalo poslije 9. januara, ne baš da bude uvijek na detaljan način objašnjeno. Upravo zbog toga je Arhiv Federacije, već nekoliko mjeseci, pripremao ovu aktivnost i pokrenuli smo sa Avdom Huseinovićem i snimanje filma, čiji će jedan dio danas biti premijerno prikazan“.

Naglašava da moramo znati i govoriti da kada je Skupština RS proglasila Republiku Srpsku 9. januara 1992. godine; da ta deklaracija u stavu 5 govori da će svi građani te takozvane Republike Srpske imati jednakopravan status bez ikakvih diskriminacija, nakon čega je šest mjeseci od toga započet genocid u mnogim bh. gradovima, gdje se na jedan sistematičan način ubijalo sve što je bilo nesrpsko.

Dalje Ćuprija ističe da je 8. oktobra 1992. proglašen neustav takve aktivnosti – i deklaracije i proglašenja RS – “Međutim, 2015. godine počinju intenzivnija obilježavanja 9.januara, gdje se zakonom u RS pozicionira taj dan i iste godine 2015. je proglašen neustavnim, kao i 2016. 2019. Zakonom o praznicima opet pokušavaju taj praznik pozicionirati na drugačiji način, ali i on je proglašen neustavnim“.

Upozorava da nije slučajno što se ove godine svečani defile obilježavanja ovog neustavnog dana seli u Sarajevo, u predgrađe Sarajeva (Lukavicu).

“Namjera je bila isprovocirati i da mi nasjednemo na te provokacije. Drago mi je da smo dali jedan adekvatan odgovor” – misleći pritom na podnesene krivične prijave i naučnu istinu koja će se prezentirati danas u Narodnom pozorištu.

Učesnici današnjeg naučnog skupa su posebni stručnjaci za period 1992-1995 godine: Muamer Džananović, Hikmet Karčić, Jasmin Medić, Jasmin Muratović i Emir Suljagić.

O skupu Ćuprija još ističe: “Nismo se stidili nazvati ga pravim imenom, to je put u genocid“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia