online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Šahman tražila da se na sjednici raspravlja o načinu nabavke maski

Afera nabavki maski i nepravilnosti koje su izašle na vidjelo poteklih dana, još jedan je od slučajeva na koje se stavlja sumnja o nezakonitom poslovanju. O pitanju nabavke spornih maski od strane Kantonalne uprave CZ KS raspravljalo se i na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo nabavila je zaštitne maske preko firme Panta Rei. Zastupnica Šahman je tražila da se na današnjoj sjednici Skupštine KS raspravlja o načinu nabavke maski, a uz obrazloženje da se preko njenog sina vrše politička „prepucavanja“.

„Neće SDA zataškavati svoje respiratore, neće napadati našu stranku jer mu je babo iz Nase stranke. Neće napadati NIP jer je tamo NIP-ov čovjek koji nema veze ni sa čim, neće SDP tražiti da ja podnesem izvještaj u sukobu interesa“ istakla je Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini KS.

Iz Naroda i Pravde su istakli da bivši direktor Kantonalne uprave civilne zaštite nije njihov kadar. Klub zastupnika SDP-a jučer je uputio zahtjev CZ KS u vezi nabavke pomenutih maski, jer kako su rekli, ne trebaju im odgovori zastupnice Šahman.

„Mi smo zatražili informaciju od tijela koje je potpisalo ugovor i želimo potpunu informaciju s obzirom na oprečne informacije koje dolaze u medije“, rekao je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS.

Krizni štab je naložio Kantonalnoj upravi da se izvrši nabavka zaštitnih maski po principu najpovoljnije ponude, tvrdi bivši direktor. Ugovor o nabavci maski potpisan je 20.marta, a potpisali su ga Uprava CZ KS i firma „Panta Rei“.

„Odlukom štaba je naloženo da Kantonalna uprava izvrši nabavku, a to sam morao biti ja i naglašavam transparentno do kraja fer, i također imaju papiri odnosno imaju dokumenti, njihove ponude i kristalno jasno da nema apsolutno nikakvih mogućih malverzacija“ kazao je Kemal Cacan, bivši v.d. direktor Civilne zaštite KS (CZ KS).

„Ugovor je potpisan na osnovu izuzeća od zakona o javnim nabavkama shodno članu 10 zakona o javnim nabavkama. Moj generalno stav jeste pokazatelj da sam kod preuzimanja dužnosti direktora KU CZ KS prije svega odlučio da takve postupke nabavke ipak treba provoditi pregovarački postupak“, kazao je Jasmin Terović, v.d. direktor CZ KS.

Terović dodaje da su nadležni organi zaduženi da ispitaju da li se radilo mimo zakona ili ne.

 „Kada je u pitanju nabavka maski od firme Panta Rei još uvjek od nadležnih organa nije zatražena odnosno nije izuzeta bilo kakva dokumentacija, osim u dijelu koji se odnosi upit iz ureda za borbu protiv korupcije koji je dostavio akt kojim traži da u roku 3 dana KU CZ KS dostavi informacije koje su uočene u nepravilnostima kada je u pitanju sami ugovor a radi se o nekim tehničkim greškama“, kazao je Terović.

U sve je uključen i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Informacije koje su tražili, Kantonalna uprava civilne zaštite dostavila je 7.4.2020 g. Analizom su utvrđene određene nepravilnosti u javnoj nabavci jednokratnih maski.

Ured za borbu protiv korupcije KS je zatražio od Kantonalne uprave da se izjasne o ovim nepravilnostima, a rok za izjašnjenje ističe sutra.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia