online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prije 25 godina ispred “Tunela spasa” ubijeno je 10 naših sugrađana

Prije 25 godina ispred Tunela spasa Dobrinja-Butmir granatom ispaljenom od strane vojske Republike Srpske ubijeno je 10, dok je teže i lakše povrijeđeno jedanaestero naših sugrađanki i sugrađana. U znak sjećanja na ovaj dan, delegacija Vlade Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježju uz poruku da ne smijemo zaboraviti nevino nastradale žrtve proteklog rata, te da im svakodnevno treba odavati počast. 

7. maja 1995. granata bačena od strane vojske Republike Srpske usmrtila je desetero, a ranila jedanaest civila ispred Tunela spasa Dobrinja-Butmir. Ovo mjesto ostalo je kao podsjećanje na najteže dane u Sarajevu.

„Bio je tunel spasa, danas je tunel sjećanja. Maj je mjesec inače kad su nam emocije posebne. Sjećamo se početka agresije na našu državu Bosnu i Hercegovinu, na naš grad. Sjećamo se 1.425 dana opsade grada Sarajeva. Sjećamo se 11.541 stanovnika koji je svirepo ubijen od toga je nažalost  1.601, sjećamo se preko 50.000 naših sugrađana koji su teže i lakše ranjeni. Sjećamo se, opominjemo i nećemo zaboraviti“ rekla je Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS.

Svi koji su bili u Sarajevu toga dana, 25 godina poslije prisjećaju ga se sa bolnim emocijama. 

„Sjećanja na današnji dan prije 25 godina mene kao ljekara, čovjeka, humanistu, vrlo su teška. Tog dana sam bila dežurni ljekar na uviđaju i moj zadatak je bio da obavim uviđaj, moje kolege u ratnim ambulantama, u ratnoj bolnici, pružali su pomoć povrijeđenim građanima. Moja poruka je da se nikad, nigdje i nikome ne ponovi“, kazala je Dr. Smiljana Viteškić, dopredsjedavajuća Skupštine KS.

Prošlost, kažu, ne smijemo zaboraviti. Bolju budućnost Bosne i Hercegovine moguće je jedino izgraditi u miru i toleranciji.

 „Uvijek kažemo, prošlost se ne smije zaboraviti, ali budućnost ove zemlje treba se graditi na ravnopravnosti svih naših naroda i građana. Mi našu državu, našu zemlju Bosnu i Hercegovinu i treba da gradimo uz puno uvažavanja i jedino tako i treba i možemo uz puno uvažavanje svih naših sugrađana uz toleranciju i međusobno uvažavanje“ istakla je Alma Kadić, Ministarstvo zdravstva KS.

Na žrtve proteklog rata ne smijemo zaboraviti. Sa ovog mjesta još jednom je poručeno „da se nikada i nikome ne ponovi“.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia