online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju komunalnih preduzeća usvojeni tijesnom većinom

Zastupnici Skupštine KS razmatrali su na današnjoj sjednici između ostalog izvještaje niza javnih preduzeća za 2018 godinu. Izvještaj JP Televizija Kantona Sarajevo zastupnici nisu usvojili. Kada je riječ o izvještajima o radu i finansijskom poslovanju komunalnih preduzeća, usvojeni su tijesnom većinom.

Kantonalna javna komunalna preduzeća u 2018. godini ostvarili su prihode u ukupnoj vrijednosti od nešto više 275 miliona maraka, što je u odnosu na 2017 godinu više za 0,7%. Šest preduzeća ostvarila su dobit, osim preduzeća vodovod i kanalizacija koje je imalo gubitak u poslovanju i to u iznosu od 14,5 miliona maraka. Ekonomske cijene trenutno imaju samo Sarajevogas i Toplane.

„Kod ostalih preduzeća imamo još neekonomske cijene i bez pomoći vlade i kantona ne mogu da je ostvaruju“ kazala je Nihada Glamoč, ministrica komunalne provrede i infrastrukture KS.

Upravo neekonomskih cijena dotakli su se i samo zastupnici tokom oštre diskusije o radu ovih preduzeća.

 „Imamo žalbe na neekonomske cijene usluga s čim se doneke i slažem u određenim segmentima, a paralellno u dva preduzeća imamo dokazanu činjenicu da se određenim partijskim jaranima, žargonski da kažem, ne naplaćuje adekvatno vožnja smeća.Ne naplaćuje se potrošnja vode za privredne subjekte“, rekao je Vibor Handžić, zastupnik u Skupštini KS.

Ipak iz pozicije, odnosno SDA pokušali su istaći neke pozitivne stvari u poslovanju kao što je rast prihoda i to prije svega preduzeća KJKP Rad a na čijem čelu se dugi niz godina nalazio direktor Selim Babić koji dolazi upravo iz te stranke.

„Razlog uvećanog prihoda proizlazi iz većeg broja uključenih novih površina kao i povećanje već uključenih prostora tj. povećanje kroz samu njihovu kontrolu , povećanje je svakako u broju poslov i stamb prostora“, kazala je Jasmina Biščević- Tokić, zastupnica u Skupštini KS.

„Kolegica Biščević – Tokić brani KJKP Rad jer zamislite nije im država davala toliko para, nego eto oni su to nesto i sami ulagali. Rad ima monopol na odvoz smeća koje je u cijelom svijetu profit šansa, mi smo jedna od rijetkih zemalja od kojeg je to trošak i ništa se ne zarađuje dakle ogroman potencijal“, kazao je Elmedin Konaković zastupnik u Skupštini KS.

Iz SDA pokušali su istaći činjenicu da je Elmedin Konaković bio premijer ispred stranke SDA u 2018 godini , te je trebao reagovati tada ako je imao sumnje u kriminal u preduzećima RAD i VIK-a.

Iako su se u okviru tačke o komunalnim preduzećima nalazile i firme Sarajevogas, Toplane, Pokop, Tržnice, Park, najviše polemike osim za preduzeće Rad vodilo se i za preduzeće VIK. Iz SBB ističu kako je dostavljen nepotpun izvještaj.

Ipak, bez obzira na burnu raspravu i upućene zamjerke, svi izvještaji komunalnih preduzeća su usvojeni. Treba istaći usvojeni zaključak dopredsjedavajuće skupštine Danijele Kristić a kojim se obavezuje Vlada , Ministarstva prostornog uređenja i privrede, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove  kao i opština Ilidža da hitno pristupe rješavanju ispuštanja otpadnih voda sa visokom koncentracijom  arsena i sulfata direktno  u rijeku Željeznicu koja pripada vodozaštitnoj zoni.

Berina Bevrnja-Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia