online slots game malaysia
SarajevoVijesti

28 godina od postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

„Uvijek prvi,, pod tim sloganom 18 maja 1992 izvršena je prva smotra odbrambenih snaga države BiH. Upravo policija je prva pružila otpor agresorskim snagama, njeni pripadnici prvi su krenuli sa okrupnjavanjem svojih snaga.

„Od naoružanja smo imali lako pješadisko ali smo imalo ono najače srece u grudima i uvijek smo išli sa srcem da se odbranimo i uspjeli smo“, rekao je Muhamed Grebo ratni pripadnik Prve brigade policije.

Uz podizanje morala i slanja poruke da će namjere agresora biti osujećene,formiranje brigade podstaklo je građane, posebno omladinu da se masovno priključuju policijskim jedinicama.

„To je bila prva uniformisana naoružana formacija koja se postrojila i dala veliki elan građanima“, kazao je Ibrahim Hadžibajrić načelnik općine Stari grad.

U podsjećanju istaknuto je da je brigada imala 1,250 pripadnika, od toga je njih 44 dalo svoj život, a 20 odlikovano najvišim priznanjem. Dan brigada obilježen je i otvaranjem policijske ispostave u objektu dolazne stanice Trebevičke žičare Ramo Biber.

Sarajevska žičara je dosad prevezla 1,2 miliona putnika i zato treba ovakav objekt“, rekao je Abdulah Skaka gradonačelnik Sarajeva.

„Nakon 18. maja 1992.g. koji obilježavamo, mi sad imamo jednu pozitivnu priču koja govori da je policija uvijek bila imperativ za sigurnost građana“, ističe Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

„Pojavila se potreba i mi ćemo to iskoristiti da budemo u punom kapacitetu u službi naroda“, kazao je Safet Šabović načelnik Prve PU Stari grad.

Uz obezbjeđenje prostora Gradska uprva je prvoj PU nabavila jedno terensko vozilo i dva motocikla.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia