online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skup “Dobrinja je puna ljiljana” povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva

Povodom 30. godišnjice početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, u sarajevskom naselju Dobrinja je organiziran skup pod nazivom “Dobrinja je puna ljiljana” na kojem se okupilo nekoliko desetina građana, javlja Anadolija.

Branitelji Dobrinje i mlađe generacije okupili su se prvo kod Cvijeta Srebrenice, odakle su mirno šetali duž Bulevara branilaca Dobrinje, noseći zastave Republike Bosne i Hercegovine i Armije BiH.

Organizator skupa Suad Karamustafić izjavio je kako je ovo jedna građanska inicijativa, pokrenuta spontano preko društvenih mreža.

“Okupili smo se kako bismo obilježili 30 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i 30 godina od početka opsade Sarajeva. Cilj nam je da pokažemo da nas ima svjesnih i da nas ima dosta iako možda nismo glasni, kojima nisu omrzli niti ljiljani niti borba naših očeva i naše braće. To pokušavaju da urade na različite načine, i to razara naše sjećanje i privrženost našim vrijednostima”, kazao je Karamustafić te dodao:

“Imamo problema kao i svako društvo, možda više možda manje, ali ova odbrana i država su krov i zidovi, a ono unutra se da popravljati. Ovdje su danas veterani odbrane Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Dobrinje, a tu su i mlade generacije, to je i neka simbolika”.

Među učesnicima skupa je bio i ratni komandant Denis Muminović koji je istakao da je Dobrinja dugo bila pod opsadom.

“Dobrinja je 1.420 dana bila u totalnom okruženju. Naša organizovanost je ipak na kraju dala željene rezultate. Prvo je formirana Prva patriotska, kasnije Teritorijalna odbrana i na kraju Armija Republike Bosne i Hercegovine gdje smo se ustrojili i napravili jednu respektabilnu armiju koja je od velikog značaja za našu državu Bosnu i Hercegovinu, jer prvi put u historiji mi imamo našu vojsku”, kazao je Muminović.

Istakao je da je vrlo važno da se obilježavaju ovakvi i slični historijski datumi.

“Odazivam se redovno ovakvim skupovima da se ne zaboravi i da se mladima ukaže šta se to dešavalo jer mi nismo bili ti koji su napadali, mi smo se branili i na kraju odbranili”, rekao je ovaj ratni komandant te dodao da očekuje od vlasti u BiH bolji odnos i tretman prema boračkoj populaciji.

Početkom aprila u Sarajevu će brojnim aktivnostima i programom biti obilježeno 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak također da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia