online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sindikat zaposlenih u UIOBiH najavio štrajk upozorenja

 Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH je organizirao štrajk upozorenja, koji počinje u ponedeljak, 4. aprila i koji će trajati svaki dan u periodu od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uslova koje traže zaposleni u UIO.

Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našlo razumijevanja da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO, saopćeno je iz Sindikata zaposlenih u UIO.

– Ova instutucija je ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85 posto svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), finansiraju od indirektnih poreza. Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 miliona KM na godišnjem nivou za sve državne institucije). Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama – navodi se u saopćenju.

To je, kako se nadalje navodi, dovelo do apsurdne situacije, tako da inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500 KM i više. 

„Kap koja je prelila čašu“, najnovija je najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih deset posto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza.

Iz Sindikata UIO podsjećaju kako su u tri mjeseca 2022. godine prihodi od indirektnih poreza iznosili dvije milijarde i 229 miliona KM te da su veći  za 406 miliona ili 22,29 posto u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia