online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sejdić za Sarajevsko jutro: Najavljivanje novih etničkih podjela ulilo nesigurnost u romsku zajednicu

Proslavu romske kulture i podizanje svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju, uoči obilježava Svjetskog dana Roma, popratilo je izlaganje Derve Sejdića, predsjednika Udruženja Kali Sara-Romskog informativnog centra, gosta Sarajevskog jutra.

– Svim Romima svijeta i onima u Bosni i Hercegovini želim sretan 51. rođendan – kazao je Sejdić.

Ističe kako je Bosnu i Hercegovinu napustilo skoro dvije trećine Roma.

– Samo u zadnjoj godini otišlo je 20 do 25 hiljada Roma iz Bosne i Hercegovine. Danas nas ima negdje između 35 i 40 hiljada u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je to četiri, četiri i pol hiljade ljudi. Sigurnosna i ekonomska situacija, politička previranja, državni udari, najavljivanje novih etničkih podjela je ono što je ulilo nesigurnost u romsku zajednicu u BiH – objašnjava Sejdić.

Navodi kako iz države odlaze višečlane, romske porodice i da veliki broj njih kada se spremaju na odlazak iz Bosne i Hercegovine rasprodaju sve što imaju ili najveći dio te imovine da bi platili prijevoznike.

“Onda kada se ovdje ta djeca vrate, van su obrazovnog sistema i tada počinju ogromni problemi kako dijete uključiti u nastavi proces i kako ga u razredu njegovi vršnjaci prihvataju. Na području Tuzlanskog kantona usvojena je Odluka o ubrzanom obrazovanju te djece. Nažalost, iz najboljih namjera ukazalo se da je to greška u smislu da neki Romi neodgovornim ponašanjem, prije svega mislim na roditelje, neredovno upućuju djecu u proces obrazovanja i koriste tu odluku kao mogućnost polaganja jednog razreda u roku od šest mjeseci ili dva u roku od godine”, tvrdi Sejdić, podsjećajući da nisu sretni sve dok i jedno romsko dijete ne bude uključeno i zadržano u procesu obrazovanja.

Dodao je da su procjene romske djece koja se školuju između 65 i 70 procenata.

– Imamo usvojene akcione planove iz ranijeg perioda. Plan za obrazovanje Roma, koji se u velikom broju općina ne primjenjuje na način na koji bi trebalo, pa onda djeca kada vide da u tom procesu obrazovanja nemaju značajnu podršku od institucija kako državnog , tako lokalnog nivoa, a uz to dolaze u situaciju da nemaju knjigu i pribor, što ih unutar razreda dovodi u lošu poziciju. Ma koliko njihovu drugovi i drugarice iz razreda bili otvoreni kao prijatelji, oni negdje sa strane komentarišu o tim primjerima – ukazuje Sejdić.

Rekavši da, pak, postoje pozitivni i svijetli primjeri, Sejdić je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj mladih osoba romske populacije, koji su završili fakultetsko obrazovanje, te naglasio: “Sretan sam da je na fakultetima veći broj djevojčica Romkinja koje se školuju”, a kaže da to ističe kako bi razbio stereotip da se romske djevojčice ne školuju.

Podsjeća, međutim, kada mladi završe te univerzitete sa magistratima i doktoroskim titulima, nažalost, ostaju bez posla.

– U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine već 11 godina Rom radi na ugovoru o djelu. Završio je Fakultet političkih nauka i ispunjava uslove za državnu službu, a bio je jedina osoba na odjelu, koji je govorio i pisao engleski jezik. Nažalost, on je još uvijek na privremenom radu – naveo je primjer.

Ističe suradnju i razvijanje partnerstva sa institucijama Bosne i Hercegovine u izgradnji sistema, kao cilj informativnog centra Kali Sara, čiji je predsjednik.

– Sada smo posmatrač provedbe EU Platforme za romsku inkluziju. Pratimo budžetska kretanja, izdvajanja, njihovu implementaciju i utroške, no naši izvještaji ne govore baš o najboljoj realizaciji tih sredstava. Ima tu još mnogo zadaća i posla – objasnio je Sejdić.

Poručio je Sejdić da je Centar Kali Sara vodeća orgaizacija unutar Reyn mreže – mreže za rast i razvoj romske djece, u čemu su jedina romska vodeća organizacija u Evropi.

– Prvi put kada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine odlučilo da Vijeću ministarsta predloži izdvajanje finansijskih sredstava za obrazovanje – bužet ne biva usvojen, akcentovao je Sejdić.

Trebalo bi imati u vidu Sejdićeve riječi da planovi stoje negdje u ladici i čekaju da ugledaju svjeto dana tako što će biti usvojeni.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia