online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Forto za Polis: Presuda Ustavnog suda u praksi neće značiti ništa

Ustavni sud Federacije BiH 18. marta ove godine donio je presudu da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu uprave i upravnih organizacija KS neustavan. Riječ je o podjeli Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na dva ministarstva, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pripojeno je Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture. Na osnovu toga formirana je vlada KS, a u obrazloženju je navedeno kako postupak nije proveden u skladu s poslovnikom Skupštine KS, odnosno da su odluke o ministarstvima neustavne.

Gost u emisiji Polis bio je premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, gdje je komentarisao donesenu odluku Ustavnog suda o pripajanjima i razdvajanjima ministarstava.

Naime, kada je riječ o ovoj presudi, premijer KS tvrdi da ona u praksi neće značiti ništa i da neće biti nikakvih posljedica. Ono što presuda suštinski govori je da jedan dio procedure u skupštinskom poslovniku nije ispoštovan. Drugim riječima, suština zakona je u potpunoj nadležnosti i Vlade i Skupštine, a ono na što se presuda odnosi jesu određene stavke u poslovniku Skupštine, objašnjava Forto.

Osim toga, postoje još neke, kako premijer tvrdi zanimljive stvari, na koje se Ustavni sud pozvao. Između ostalog to je i činjenica da materijali nisu dostavljeni zastupnicima u printanoj formi, iako je Skupština u jeku pandemije jednoglasno usvojila prijedlog da se materijali za sjednice dostavljaju elektronskim putem.

Obrazloženje koje je Ustavni sud koristio jeste da određene stvari ne pišu u poslovniku Skupštine. Iz tog razloga, smatra Forto, poslovnik Skupštine mora mijenjati, prilagoditi ga nekim ustaljenim procedurama te na koncu, kako kaže, i zdravom razumu.

Na pitanje znači li to da je njegov stav da je Vlada KS ustavna, premijer zaključuje kako to nije stav, nego činjenica.

Cijelu emisiju možete pogledati

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia