online slots game malaysia
Kultura

Prvi džuma-namaz nakon ublažavanja mjera

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je klanjan prvi džuma-namaz nakon ublažavanja mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19).

Prisutni vjernici su skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, te instrukcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poštovali propisane mjere, kao što su obaveza nošenja zaštitne maske i dezinfekcije ruku i obuće prilikom ulaska, pa do pridržavanja preporučene fizičke distance.

Džuma-namaz predvodio je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hafiz Mensur ef. Malkić, koji je na samom početku hutbe zamolio vjernike da nakon djelimičnog otvaranja džamija u BiH pokažu samokontrolu i odricanje kako bi otvaranje džamija proteklo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

“Danas je petnaesti dan mjeseca ramazana. To znači da smo u njegovoj drugoj trećini koju je Muhammed a.s. nazvao magfiret, oprost grijeha. Zato iskoristimo preostale dane i upućujmo dove Allahu dž.š. da nam oprosti naše grijehe. U srijedu ćemo ući u zadnju trećinu ramazana koja je štit od vatre i početi sa ibadetom itifaka uz prisjećanje na feth Mekke, na dan oslobođenja Mekke. Stanovnici Mekke su Muhammeda a.s. dočekali sa radošću, svjesni da zapravo otvara i spašava ljudska srca i osigurava prostor na kojem će vladati Allahova dž.š. riječ, pravedni zakon blizak ljudskom razumu i srcu”, kazao je ef. Malkić u hutbi posvećenoj Bici na Bedru koja se desila 17. dan mjeseca ramazana druge godine po Hidžri.

“Bitka na Bedru je najveća ili presudna bitka u povijesti islama. To je bila pobjeda prvih muslimana nad idolopokloničkom vojskom. U ovom ramazanu taj dan voljom Milostivog obilježevamo istog dana kada obilježavamo i Dan Zlatnih ljiljana. To je dan u kojem se sjećamo najboljih sinova i kćeri naše domovine Bosne i Hercegovine, svih vjera i nacija. I oni su imali svoj Bedr na kojem su položili ispit jer su bili na strani istine i dobra”, kazao je ef. Malkić.

Podsjetio je da je Bitka na Bedru bila prvi oružani sukob između muslimana i idolopoklonika kada su se Muhammed a.s. i ashabi sukobili sa trostruko brojnijom mušričkom vojskom.

“Sagledavši tešku situaciju u kojoj su se muslimani našli, Muhammed a.s. upućuje dovu Allahu dž.š., onome koji dove čuje i uslišava. ‘Gospodaru moj, ako ova grupa muslimana bude poražena niko te poslije neće obožavati’. Nakon ove dove, Allah dž.š. šalje u pomoć hiljadu meleka. Tom posebnom pomoći Allah dž.š. je umirio vjernike, a u isto vrijeme u srca nevjernika unio je strah, pometnju i tjeskobu”, rekao je ef. Malkić.

Dodao je da je sa stajališta islama, Bitka na Bedru bila najpresudnija i najvažnija bitka u povijesti islama i najbolji primjer organiziranja i postupanja muslimana u borbi protiv neprijatelja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia