online slots game malaysia
KulturaVijesti

TVSA/Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke posljednjih mjeseci bez plate

Uposlenici NUB BiH ukazali na i dalje teško stanje u kojem se nalazi ova javna ustanova koja tri decenije čeka na trajno rješavanje  pravnog i finansijskog statusa. Iako je KS nedavno usvojio Zakon o privremenom finansiranju institucija kulture i obrazovanja, to nije dovoljno za puni kapacitet rada Biblioteke.  Radnici upozoravaju da ukoliko stanje ostane nepromijenjeno,  biće ugrožena i Specijalna zbirka NUB koja je nacionalni spomenik BiH.

Radnici Nacionalne univerzitetske biblioteke godinama rade u teškim uslovima. Posljednjih mjeseci su bez plate, a sve više uposlenih zbog neizvjesnosti napušta ovu ustanovu. No to nije jedini problem, jer kako tvrde iz Vijeća uposlenika,  s neriješenim pravnim i finansijskim statusom Biblioteka je na rubu gašenja.

O višestrukom značaju ove biblioteke suvišno je i govoriti – njen predznak ‘nacionalna’ dovoljno govori  ističu predstavnici izdavača i bibliotekara u našoj zemlji. Gašenje biblioteke uticalo bi i na usluge za lokalnu i akademsku zajednicu, što bi imalo dugoročne negativne posljedice.

I dok Biblioteka kao i drugih 6 institucija kulture i obrazovanja čekaju na sistemsko rješenje na državnom niovu, KS je nedavno usvojenim Zakonom preuzeo na sebe obavezu njihovog privremenog sufinansiranja. Dio sredstava za biblioteku Kanton je već izdvojio početkom godine preko ministarstva za nauku i visoko obrazovanje putem granta i prije usvajanja ovog Zakona, no riječ je samo o dijelu potrebnog novca. A potrebno je najmanje milion i po za osnovno funkcioniranje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia