online slots game malaysia
Zanimljivosti

NASA: Očekujemo da će juli 2023. biti najtopliji mjesec u posljednjih nekoliko hiljada godina

Juli 2023. godine vjerovatno će biti najtopliji zabilježeni mjesec u posljednih stotine ako ne i hiljade godina, rekli su vodeći NASA-ini naučnici na okruglom stolu s novinarima, upozoravajući da će se vrućine samo pojačavati prenosi CNN. 

– Vidimo promjene bez presedana u cijelom svijetu. Toplinski valovi koje vidimo u SAD-u, Evropi, Kini i rušenje temperaturnih rekorda. To nije iznenađenje – rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije.

Juni 2023. godine već je bio najtopliji juni dosad zabilježen, a juli će vjerojatno biti najtopliji mjesec uopće

– Nauka nam pokazuje da ljudska aktivnost, prvenstveno emisije stakleničkih plinova, nedvosmisleno uzrokuje zagrijavanje kojem svjedočimo na našoj planeti – rekla je Kate Calvin, NASA-ina glavna naučnica i viša savjetnica za klimu.

NASA-ini naučnici su pojasnili da su podaci koje je prikupio i analizirao Goddard institut već upućivali na to.

– Temperature su kontinuirano rasle u posljednja četiri desetljeća – rekao je Schmidt.

Američka svemirska agencija NASA posljednji je put vidjela takav porast temperatura u julu i augustu 2016. godine zbog super El Nina tokom zime. No, ovoga puta se ne radi o još jednom događaju sličnom El Ninu. Toplinski valovi koji se trenutno osjete posljedica su sveukupne topline širom svijeta, posebno u okeanima.

– Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već mnogo mjeseci unazad. Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog zašto mislimo da će se to dogoditi je što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu – rekao je Schmidt.

Dodao je da postoje 50-50 posto šanse da će 2023. godina biti najtoplija godina u zabilježenoj historiji, ali će je 2024. godina nadmašiti.

– Iduća godina bit će još toplija zbog uzlaznog El Nina – rekla je Calvin. Drugi naučnici u NASA-i smatraju da je 80 posto šanse da će 2023. biti najtoplija godina ikad

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia