online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mašić za Polis: Polazna osnova pregovora o izmjeni Izbornog zakona bila je nakaradna

Pripremila: Šejla Šehić

Još jedan krug pregovora o izmjeni Izbornog zakona, Bosne i Hercegovine, je iza nas, ali i ovaj put bezuspješan. U emisiji Polis gosti su govorili o pregovorima, oko čega su se pregovarači uspjeli usaglasiti, a šta je predstavljalo kamen spoticanja.

Na pitanje koji razlog je taj zbog kojeg nema promjena i rezultata, Damir Mašić, član pregovaračkog tima SDP-a, između ostalog je rekao da je plazna osnova ovog razgovora bila nakaradna, jer dogovor predstavlja da svako od članova iznese svoje mišljenje, prijedloge, i stavi ih na stol, međutim, to se nije desilo, nego se na stolu našao jedan prijedlog oko kojeg se raspravljalo. U startu se išlo od tog da se ispune zahtjevi HDZ-a, dodaje Mašić.

Mašić je kritikovao i prijedlog elektoroskog modela glasanja, za koji Mašić tvrdi da je nakaradan jer zagovara različitu tzv. vrijednost glasa. Naprimjer, glas glasača u Tuzlanskom kantonu vrijedi 30% ili 50% manje od glasa glasača iz Hercegovačko-neretvanakog kantona. Izvorna ideja elektorskog modela je HDZ-ova. Na kraju su drugi pregovarači predlagali HDZ-ov model koji je prethodno odbijen.

Gosti su istakli svoju zabrinutost u vezi sa cjelokupnom situacijom, gdje je Mašić dodao da, ne samo na ovom primjeru, nego da oni godinama mole europske birokrate koji žele dobro Bosni i Hercegovini i poručuju “nemojte prilagođavati Europske standarde nenormalnim uslovima u Bosni i Hercegovini, nego ih doslovno implementirajte kako je to u vašim zemljama. Nemojte nam forsirati rješenja koja apsolutno nemaju vezu sa bilo kakvim vrijednostima, posebno ne sa europskim, poručio je Mašić.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia