online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mujkić za Špicu: Pregovori nisu bili transparentni

Nakon što su pregovori o izmjenama izbornog zakona završeni i u njima više neće učestvovati međunarodni zvaničnici, evidentno je da dogovor nije postignut. O ishodu pregovora i općenito o poziciji BiH u međunarodnoj zajednici za Špicu je govorio profesor doktor Asim Mujkić.

Na pitanje slaže li se sa konstatacijom kako je bolje da nema dogovora, nego da bude loš dogovor, on je rekao da u potpunosti podržava tu tvrdnju koju je inicijalno iznio američki ambasador u BiH, Michael Murphy. Drugim riječima, budući da bi svaki dogovor koji se tiče promjene izbornog zakona dubinski zasijecao strukturu BiH, odnosno njenu ustavnu materiju, oni zahtijevaju duži proces, pojašnjava profesor Mujkić.

Inače, čak u daleko stabilnijim demokratijama od bosanskohercegovačke, otvaranje ovako širokih tema kao što su ustavne promjene predstavlja inicijativu, nažalost, osuđenu na propast. Takvo djelovanje dovest će samo do pogoršanja situacije, zatezanja političkih stavova i daleko više štete može biti napravljeno nepripremljenim ulaskom u takvu vrstu avanture, naglasio je profesor.

 Nadalje, s obzirom na neuspješnost pregovora, ali i manjak konkretnih informacija, postavlja se pitanje koliko su pregovori bili transparentni. Dijeleći zabrinutost, Mujkić tvrdi da pregovori nisu bili transparentni. Kako kaže, javnost je tapkala u mraku, a političke elite nisu inspirisane da pretresaju problematiku, odnosno ističe se mišljenje da su pregovori napravljeni tako da se ništa ne bi promijenilo.

Što se tiče međunarodne zajednice, itekako će morati da se ozbiljnije angažuje u BiH, a poruka koju šalju odustajanjem od posredstva je vrsta kapitulacije koja samo šalje tzv. zeleno svjetlo političkim stranama u BiH kojima je u interesu dramatizacija situacije. Naime, Europska unija time pokazuje da još uvijek slijedi inerciju dosadašnjeg površnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu. To je dodatno obeshrabrujuće i razlog zašto se pristup međunarodne zajednice prema BiH mora promijeniti, zaključuje profesor Mujkić.

Pogledajte kompletnu emisiju

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia