online slots game malaysia
BiznisVijesti

Košarac: Neprihvatljiva je odluka Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je danas hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera zbog najave da će Republika Hrvatska izvršiti prekategorizaciju pet graničnih prijelaza sa BiH, koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila.

Košarac je uputio dopis ambasadoru Satleru, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo ‘‘Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku”, a kojim su jednostrano određene ceste po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih motornih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

– Spomenuti Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, nego je u suprotnosti i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH – upozorio je Košarac u dopisu šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Košarac je istakao da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do pet graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske, a koji su definisani kao granični prijelazi za međunarodni cestovni prevoz roba na osnovu Ugovora BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima.

Naglasio je da je na ovaj način onemogućeno korišćenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila prethodno pomenute nosivosti i dužine.

– Ovakva odluka Hrvatske će proizvesti niz negativnih posljedica za značajan dio privrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplikuje i produžava vanjskotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta roba po prethodno utvrđenim cestovnim pravcima koji povezuju BiH i EU – naveo je Košarac u dopisu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia