BiznisVijesti

BiH: Gužve na Izačiću zbog odluke Hrvatske o zabrani za teške kamione na pet GP-a

– Nakon što je Republika Hrvatska zabranila promet za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji, kilometarske kolone su na ostalim graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Situacija je najteža u Unsko-sanskom kantonu, na Graničnom prijelazu Izačić, javlja Anadolu Agency .

Zbog novog režima, vozači putuju znatno duže, na graničnim prijelazima čekaju i po 15 sati. Za to čekanje ne mogu biti plaćeni, jer većina njih plaćena je po pređenom kilometru. Privrednici kažu da je prijevoz robe skuplji i traje duže, a kod određene vrste roba u pitanje može doći i kvaliteta.

„Preko GP Maljevac bilo je znatno jednostavnije. Sad prave komplikacije država ne reaguje, mi, privrednici, snosimo troškove, patimo se kao neki zarobljenici. Gubitke imaju i vozači i firme, a ne znam zbog čega“, kazao je Mahmut Kapić, privrednik i vozač iz Cazina.

Vozači na GP Izačić, zbog velike gužve, čekaju i po nekoliko sati. To izaziva nervozu i nezadovoljstvo, jer gube dragocjeno vrijeme i kasne s isporukama.

Vlada Unsko-sanskog kantona i Vanjskotrgovinska komora BiH su Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim institucijama uputile inicijativu za hitno reagovanje na ovu odluku Hrvatske.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercergovine, najavila je da će sa predstavnicima Hrvatske pokrenuti razgovore o ovom pitanju i da će pomoći bh. privrednicima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.