online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Klanjana dženaza i obavljen ukop Hajre Ćatić

Na komemoraciji Hajri Ćatić (1943-2021), nedavno preminuloj predsjednici udruženja “Žene Srebrenice“, koja je danas održana u Srebrenici, govornici su u emotivnim obraćanjima poručili da je na njima ostala obaveza da nastave tamo gdje su ona i druge preminule majke Srebrenice stale.

Prisutnima se u ime Inicijative “Moja adresa Srebrenica” obratio Alija Tabaković, koji je kazao da je Ćatić otišla tiho baš kao što je hodila sitnim koracima kojima je koračala u tuzi i bolu za sve žrtve genocida. On je podsjetio na njenu ustrajnu borbu da pronađe grobnicu u kojoj su kosti njenog sina Nihada Nine Ćatića.

“Srceparajuća je tvoja izjava da kao majka prosiš za jednu kost ili jedan prst svoga Nihada kako bi ga za života pokopala u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, pa da onda rahat preseliš na bolji svijet. Nažalost, nisi uspjela, ali jesi svima nama koji su ostali iza tebe trasirala put kojim moramo hoditi. Bol svake majke je isti, ali tvoja i bol Nure Alispahić je sigurno bila posebna “, rekao je Tabaković.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, istakla je da danas ispraćaju još jednu veliku heroinu i majku Srebrenice, koju će svi pamtiti.

Tokom komemoracije pročitani su telegrami saučešća članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i udruženja “Žene u crnom” iz Beograda.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak, 9. novembra 2021. godine, u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia