online slots game malaysia
SarajevoVijesti

EU i Vlada Kantona Sarajevo promoviraju čistiji zrak u Sarajevu

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johhan Sattler, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović posjetili su danas Studentski dom u Nedžarićima u svrhu promocije projekata koji doprinose čišćem zraku u Sarajevu.

Studentski dom u Nedžarićima jedan je od 40 javnih objekata u Sarajevu (dječji vrtići, škole, domovi i zdravstvene ustanove) u sklopu Zelenog akcionog plana Kantona Sarajevo, koji uključuje radove na termoizolaciji fasada, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Projekt se finansira s dva miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije, osam miliona eura kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 500 hiljada eura bespovratnih sredstava od Republike Austrije, a provodi se u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo.

“Evropska unija sa zadovoljstvom podržava Vladu Kantona Sarajevo u smanjenju zagađenja zraka, ali i podizanju svijesti o ulozi koju mi, kao stanovnici Sarajeva, možemo imati u osiguravanju čišćeg zraka. Promjena je moguća. Vidjeli smo druge gradove svijeta koji su uspjeli napraviti ovu promjenu. Ono što za to treba je imati plan,  predanost, finansijska sredstva, a zatim sve to sprovesti u djelo. Ovo su važni sastojci koje trebate imati da biste krenuli naprijed”, rekao je ambasador Sattler.

“Radimo na projektima koji će dugoročno donijeti boljitak ovom gradu, zdraviji i sigurniji život stanovnicima našeg kantona i generacijama koje dolaze. Na ovome nećemo stati. Kao što sam uvijek isticao, ovo nije samo novčana investicija, nego ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost”, poručio je premijer Forto.

Ministar Hadžiahmetović je istakao da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo provode niz mjera u cilju poboljšanja kvaliteta zraka kao što su radovi na utopljavanju javnih objekata, subvencija zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva novim certificiranim pećima u domaćinstvima i ozelenjavanje javnih površina na području kantona.

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia