online slots game malaysia
SvijetVijesti

Izrael nastavlja napade: “Epidemijska katastrofa” u Gazi

Upozoreno je da je u Gazi, gdje Izrael nastavlja s napadima, epidemijska katastrofa zbog nedostatka vode, hrane, lijekova i higijenskih materijala, javlja Anadolu. 

Palestinska ministrica zdravstva, Mey Keyle u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, navela je da su slučajevi epidemije u izbjegličkim centrima poput škola i bolnica, gdje borave civili raseljeni zbog izraelskih napada, bukvalno dostigli katastrofalan nivo.

Ističući da vlada nestašica vode, hrane, lijekova i materijala za higijenu, Meyle je rekla da je to izazvalo brzo širenje bolesti i epidemija među izbjeglicama i izazvalo epidemijsku katastrofu.

Prema njenim riječima, znatno je povećan broj različitih oboljenja među raseljenim osobama. 

Registrovano je 117.000 slučajeva akutne respiratorne infekcije, 86.000 slučajeva dijareje i dehidracije kod djece mlađe od pet godina, 26.000 slučajeva šuge i vaški, te više od 2.400 slučajeva vodenih kozica. Slučajevi dijareje kod djece u Gazi za samo mjesec dana premašili su slučajeve dijareje zabilježene u istoj starosnoj grupi 2020. i 2021. godine. Uočen je i porast slučajeva hepatitisa”, pojasnila je Meyle.

Osvrćući se na probleme u zdravstvenom sektoru u Gazi, Meyle je istakla da u regionu postoji nedostatak lijekova i da su kapaciteti kreveta nedovoljni.

20 bolnica još uvijek nije u funkciji. Stopa popunjenosti bolnica na jugu Gaze premašila je 216 posto. Osim toga, postoji ozbiljan nedostatak osoblja, lijekova, medicinskog materijala i goriva“, naglasila je Meyle.

Podsjetila je da je više od 1,8 miliona ljudi, što odgovara otprilike 80 posto stanovništva Gaze, raseljeno zbog izraelskih napada.

Meyle je navela da je u Gazi došlo do neviđene humanitarne krize i da je infrastruktura uništena kao rezultat izraelskih napada od 7. oktobra.

Dodala je da je u Gazi od 7. oktobra ubijeno više od 15.900 Palestinaca, a ranjeno više od 42.000. Više od 70 posto su žene i djeca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia