online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Hasanović: Cilj nam je uspostaviti institut za prevenciju ovisnosti u BiH

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE uključilo je u svoje programe, za dvadeset godina rada, više od tri hiljade djece, skoro četiri hiljade volontera, programe su realizirali u više od 50 općina na području Bosne i Hercegovine, a cilj im je uspostaviti institut za prevenciju ovisnosti u BiH. 

Izvršni direktor Udruženja Amir Hasanović naglasio je to u izjavi novinarima, u povodu obilježavanja dvadeset godina rada na izgradnji kvalitetnog i zdravog života u BiH, te dodao i podatak o edukaciji više od 500 stručnih saradnika iz raznih oblasti poput zdravstva, socijalne zaštite, sigurnosti….

– To su dobri pokazatelji tome da smo uložili dosta resursa u programe prevencije ovisnosti u BiH – naglasio je.

Nada se da će rezultati, postignuti u 20 godina rada, biti podstrek ali i motivacija nosiocima vlasti u BiH da nastave finansirati programe prevencije ovisnosti, ali i programe koji su utemeljeni na naučnim dokazima.

– Cilj nam je da, u narednih nekoliko godina, uspostavimo institut za prevenciju ovisnosti u BiH, koji će kreirati i realizirati intervencije utemeljene na naučnim dokazima i u skladu sa međunarodnim standardima kvalitete -istakao je.

Precizira da su im, dosad, najveći strani donatori pretežno fondacije iz Njemačke, Austrije, Švicarske ali i drugih zapadnoevropskih zemalja. Imali su određenu podršku i vlasti u BiH, prvenstveno na lokalnom nivou.

Kako je kazao, u brošuri koju su objavili za obilježavanje 20 godina rada, zabilježili su brojne utiske bivših korisnika i njihove poruke o tome kako su im ti programi pomogli da prevaziđu prepreke i izrastu u sposobne, zdrave i za ovo društvo korisne ljude.

– Naši korisnici su djeca i mladi ljudi, ali se namjeravamo fokusirati i na odraslu populaciju jer već radimo na razvoju djelotvornih intervencija u okruženju radnog mjesta – kazao je. Precizira da radno mjesto može biti rizično za razvoj određenih problema – upotrebe ili zloupotrebe raznih vrsta susptanci.

Direktor Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu Tarik Smailbegović prošao je put od volontera, u Udruženju NARKO NE, do direktora ustanove koja sad surađuje da Udruženjem. Smatra da je važno skrenuti pažnju javnosti na problem ovisnosti, ali i motivirati mlade da volontiraju u projektima prevencije ovisnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia