online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

General Vessely: Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely istaknuo je danas kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti, te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje.

– Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju ove rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije – kazao je general Wessely, obraćajući se sudionicima ceremonije u EUFOR-ovoj bazi “Butmir”.

U EUFOR-ovoj bazi upriličena je ceremonija povodom obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a, te izvršeno postrojavanje pripadnika Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Ceremonijom je ujedno označen i uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su spomenute snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Komandant EUFOR-a je pozdravio posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, posebno zemlje koje sudjeluju u misiji EUFOR-a, te potcrtao kako vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a sa institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

– Vjerujem da je je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i Bosne i Hercegovine. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti – rekao je general Wessely.

Pored ostalih, ceremoniji u EUFOR-ovoj bazi prisustvovali su – predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

EUFOR-ove rezervne snage čini oko 500 vojnika, odnosno četiri čete iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Od danas, sve manevarske čete EUFOR-a započet će patroliranje kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi, istovremeno, jačajući vezu EUFOR-a sa lokalnim vlastima i građanima, te jasno pokazujući posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia