online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izetbegović: Sjednicu Doma naroda PSBiH zakazati naredne sedmice

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da je Predsjedništvo te stranke, koje je danas zasjedalo u Sarajevu, dalo punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i stavovima Predsjedništva BiH koji se odnose na taj problem.

Dodao je da je Predsjedništvo SDA pozvalo sve političke faktore u Bosni Hercegovini i regiji da odgovornom politikom ulože dodatne napore na očuvanju stabilnosti i mira.

Pozvali su i državne institucije da u novonastaloj situaciji budu odgovorne, u interesu svih građana te da od policijskih i sigurnosnih agencija očekuju da djeluju preventivno i da spriječe bilo kakav pokušaj destabilizacije.

Izetbegović je naglasio da su pozdravili pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH te potcrtali mandat NATO-a koji je regulisan Aneksom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a potvrđen jednoglasno usvojenom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN.

Također je naglasio da su pozvali na bezuslovnu unutrašnju deblokadu institucija BiH, jer okolnosti globalne sigurnosne ekonomske krize to nalažu.

– Ne možemo se suprotstaviti tome što dolazi, bez efikasnog rada državnih institucija – kazao je.

Izetbegović je dodao da su pozdravili jasne stavove precizno iznesene za sjednici Evropskog parlamenta, kao i Prijedlog rezolucije upućen Senatu SAD-a u kojima je jasno konstatovano šta su uzroci i ko su glavni krivci za političku krizu u BiH.

– Očekujemo jasne sankcije – poručio je.

Naglasio je da su pozvali predstavnike RS-a u Fiskalnom vijeću da prestanu sa opstrukcijama u kreiranju fiskalnog okvira i omoguće donošenje budžeta na državnom nivou, a samim tim i održavanje oktobarskih izbora.

Također, Izetbegović je poručio da je hitno potrebno usvojiti budžet na federalnom nivou, kako bi se izdvojila sredstva za sjetvu.

– Pozdravili smo usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su dio 14 prioriteta Evropske komisije i jedan od preduslova za dobijanje kandidatskog statusa – istakao je.

Očekuju od Evropske komisije da taj kandidatski status i dodijele nakon što zakoni budu potvrđeni u Domu naroda te je poručio da sjednicu tog doma treba zakazati iduće sedmice.

Smatra neophodnim donošenje niza odluka, prije svega na nivou FBiH, kako bi se osigurala energetska neovisnost države, što podrazumijeva nastavak rada termoblokova u Tuzli i Kaknju, ali i ubrzanje procesa izgradnje južne interkonekcije, kao i infrastrukture bazirane na obnovljivim izvorima energije.

Na kraju su pozdravili dosadašnje napore Vlade FBiH za stvaranje robnih rezervi te izrazili očekivanja da se te aktivnosti intenziviraju kako bi se osigurale neophodne zalihe hrane i energenata, kao i imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Na pitanje da li postoji mogućnost da BiH dobije kandidatski status, Izetbegović smatra da je situacija u Ukrajini uozbiljila Evropsku uniju po raznim pitanjima, pa i po pitanju prijema novih članica, odnosno da će imati drugačiji odnos naspram BiH.

– Očekujem da dobijemo kandidatski status, odnosno da će u ovoj situaciji spustiti ljestvica zahtjeva za BiH – zaključio je Izetbegović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia