online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Ekspedicija otkrivanja visibabe kraljice Olge u Neumskom zaljevu

Visibaba je inače nedovoljno istražena biljna vrsta u BiH a ovdje je riječ o posebnoj vrsti koja raste u Grčkoj, otoku Siciliji, na jugu Hrvatske i u Albaniji.
Prva lokacija na kojoj je pronađena u BiH bilo je područje Dobranja a zatim i područje Cerovo. Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge čije je ime vezano za više dinastija – rusku, grčku i u konačnici dinastiju Velike Britanije.

Unutar Centra za promociju civilnog društvaPCD-ovog projekta “Misli o prirodi!” realizirano je mnoštvo aktivnosti među njima i PRVA ekspedicija otkrivanja visibabe kraljice Olge na području Neumskog zaljeva, zasigurno je posebno i jedinstveno iskustvo, te velika referenca prirodnih resursa u BiH.
Završen je obilazak područja Neumskog zaljeva istraživačkog tim CPCD-a koji su činili Elvedin Šabanović, magistar bioloških nauka i Bariša Ilić iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića.

Visibaba kraljice Olge

Ova informacija je važna jer radi se o prvoj inventarizaciji i georeferenciranju visibabe kraljice Olge, čime CPCD uz saradnju sa istraživačima značajno doprinosi očuvanju biodiverziteta, prirodne i kulturne baštine, saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia